Situaţia umanitară din Ucraina, după aproape patru luni de invazie rusă, este ”extrem de alarmantă”, a semnalat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, în timp ce luptele dintre armata ucraineană şi cea rusă continuă să facă ravagii în estul ţării, relatează AFP.
”Situaţia umanitară pe întreg teritoriul Ucrainei, în special în estul Donbas, este extrem de alarmantă şi continuă să se deterioreze rapid”, afirmă Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha), într-un comunicat.
Situație îngrijorătoare de la Severodoneţk
Potrivit Ocha, situaţia este „deosebit de îngrijorătoare” în Severodoneţk şi în jurul acestuia, ultimul punct de rezistenţă ucraineană din regiunea Lugansk, care se află aproape în întregime sub control rusesc.
Accesul la apă potabilă, la alimente şi la electricitate este ”redus”, a precizat Ocha, în principal din cauza luptelor care continuă să se intensifice şi care afectează grav populaţia civilă.
Ocha deplânge faptul că „cele două părţi beligeranţi, în acest stadiu, nu au ajuns încă la un acord pentru a facilita evacuarea civililor sau pentru a permite accesul ajutorului umanitar” în Severodoneţk şi în oraşul vecin Lisiciansk, care se află de mai multe zile sub bombardamente constante.
”În întreaga ţară, zonele rezidenţiale şi infrastructura civilă continuă să fie afectate, ceea ce duce la uciderea şi rănirea mai multor civili”, a precizat agenţia ONU.
În pofida ”dificultăţilor enorme de acces”, ONU şi partenerii săi umanitari ”au ajuns la peste 8,8 milioane de persoane pe teritoriul Ucrainei de la începutul războiului”, a precizat organizaţia.
Potrivit ONU, 4.452 de civili au fost ucişi şi 5.531 au fost răniţi de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, conform ultimului bilanţ furnizat la 15 iunie. ONU subliniază în mod regulat că „cifra este probabil mult mai mare”.
Luptele de la Mariupol, cele mai sângeroase de până acum
În timpul luptelor de la Mariupol, cel puțin 1.348 de civili au fost uciși, inclusiv 70 de copii, a declarat joi un înalt oficial al ONU.
„Bilanțul real al ostilităților asupra civililor este probabil mai mare cu mii de morți”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet. „Aceste decese au fost cauzate de lovituri aeriene, bombardamente de tancuri și artilerie și de arme ușoare și de calibru mic în timpul luptelor de stradă”.
Până la 90% din clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în sudul orașului, a precizat Bachelet. Ea a numit Mariupol „probabil cel mai periculos loc din Ucraina” de la începutul războiului și până în aprilie.
„Au fost găsite cadavre în gropi individuale sau colective improvizate în curți, străzi și parcuri, în case și apartamente nesupravegheate. Mulți nu au fost îngropați încă”, a mai spus ea.