Reprezentantul organizaţiei PRO BCA este de părere că o majorare de 16% a salariului minim după numai nouă luni de la majorarea anterioară de 19%, generează  riscuri ce trebuie luate în considerare, pentru fundamentarea acestei decizii.

„Companiile care suportă această majorare au o cheltuială suplimentară importantă pe care trebuie să o transfere în piaţă. Acest lucru nu se poate realiza imediat, mai ales în sectoarele industriale puternic concurenţiale. În consecinţă, companiile vor trebui să reducă imediat alte cheltuieli, începând cu cele de investiţii şi personal“, se arată într-un comentariu semnat de Marius Marin, transmis redacţiei Capital.

El mai arată că această creştere cumulată de 38% a salariului minim brut, faţă de valoarea de la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, nu poate fi compensată prin creşterea productivităţii. În plus, directorul patronatului menţionează că o creştere a preţurilor de vânzare pentru produsele româneşti dă un avantaj suplimentar celor din import.

„Majorarea salariului pentru muncitorii necalificaţi, va suprapune noul nivel peste cel al primilor salariaţi calificaţi, obligând companiile să majoreze salariile tuturor angajaţilor, chiar dacă o vor face cu procente sub 16%“, spune acesta.

Marius Marin mai spune că şi firmele ai căror angajaţi au deja salariul minim brut peste 1.450 lei se vor confrunta cu presiuni interne pentru creşterea salariilor, situaţie care ar putea afecta negativ profitabilitatea şi vânzările.

În opinia sa, creşterea salariului minim brut ar trebuie făcută la un an de la precedenta majorare, respectiv în mai 2017, iar valoarea trebuie stabilită prin consultări cu partenerii sociali, pe baza unor argumente fundamentate economic.