O prăbuşire de anvergură în pieţele financiare internaţionale. La aceasta se aşteaptă Ron Paul, fost reprezentant în Congresul SUA timp de peste 23 de ani şi candidat în trei rânduri pentru fotoliul de la Casa Albă. Şocul este inevitabil, singura necunoscută fiind momentul în care acesta va surveni. "Poate fi mâine, poate fi luna viitoare sau poate fi în doi ani de acum încolo", a declarat Paul într-o intervenţie pentru CNBC. Inclusiv oamenii care fac o mulţime de bani ştiu că sistemul nu va dura, ar încă joacă jocul atât timp cât încă mai câştigă. Ei cumpără acţiuni şi bonduri chiar dacă ştiu că preţurile acestora vor suferi un picaj dramatic.
După un avans gigantic de peste 25 de ani în pieţele de bonduri, denodământul nu poate fi decât unul. "Credeţi-mă! Nu se poate inversa istoria, nu pot tipări bani la infinit şi nu pot înşela pieţele pentru totdeauna", spune fostul congresman care consideră că în cele din urmă pieţele îşi vor spune punctul de vedere. "Sunt puţin speriat pentru că eu cred că va fi o zi a judecăţii!"
Acţiunile sunt supraevaluate
Întrebat de realizatorul emisiunii de la postul american de business dacă acţiunile sunt supraevaluate, Paul, de profesie medic, a răspuns afirmativ. El a recunoscut însă că nu este un tehnician suficient de bun pentru a sune care anume dintre acţiuni este supraevaluat sau care sunt motivele. El ştie însă care este tabloul general care a permis inflamarea cotaţiilor pe Bursă: banca centrală a SUA a fost eficientă şi a câştigat încrederea investitorilor că vor susţine piaţa de acţiuni la nesfârşit.
America va lua calea Greciei
Ron Paul nu are aceeaşi încredere ca şi investitorii în Rezerva Federală Americană despre care spune că va consemna un eşec al încercării de a planifica economia prin politica monetară. Ceea ce încearcă acum Fed nu are nimic de-a face cu pieţele libere şi cu banii solizi. "Totul este artificial, totul este politic şi de aceea suntem cu toţii atât de vulnerabili", spune fostul candidat la Preşedinţia SUA adăugând că acesta este motivul pentru care întreaga economie americană va lua calea oraşului dezindustrializat şi falit Detroit sau pe cea a Greciei.