Multe dintre plantele populare de grădină sunt toxice într-un fel sau altul. Dacă aveți copii mici sau animale de companie, este important să știți de care să vă feriți. Astfel, puteți lua o decizie practică dacă ar trebui sau nu să le manipulați cu grijă sau dacă pur și simplu trebuie le evitați cu totul. Iată în continuare doar câteva exemple de astfel de plante, scrie Forbes.

Ricinul

Ricinul
SURSA FOTO: Dreamstime

Ricinul poate fi o plantă interesantă în grădină, cu frunzele sale tropicale enorme și păstăile de semințe neobișnuite. Din nefericire, aceste semințe conțin o otravă numită ricină, care este mai mortală decât cianura sau decât veninul de șarpe cu clopoței.

Deși uleiul de ricin preparat în mod corespunzător poate fi folosit în mod sigur ca tratament medicinal, doar patru semințe întregi de ricin pot ucide un om adult de talie medie.

Clematis

Clematis
SURSA FOTO: Dreamstime

Frumoase și ușor de cultivat, Clematis sunt frecvent întâlnite cățărate pe spalier în grădina oamenilor. Din păcate, Clematis sunt plante otrăvitoare, deși toxina pe care o conțin este oarecum ușoară. Se numește anemonină.

Atât oamenii, cât și animalele de companie pot deveni simptomatice prin simpla atingere a acesteia. Dermatita este un simptom comun, la fel ca și ulcerele din interiorul gurii pentru oricine mănâncă această planta.

Narcisa

narcisa
SURSA FOTO: Dreamstime

Narcisele sunt niște plante minunate, mai ales în zonele în care cerbii și iepurii sunt probleme cronice. Dar v-ați întrebat vreodată de ce cerbii lasă în pace acești bulbi? Întreaga plantă conține o toxină numită licorină, care este cel mai mult concentrată în bulb.

Consumul oricărei părți din aceste plante poate provoca greață, vărsături, dureri abdominale și diaree.

Hortensia

Hortensia
SURSA FOTO: Dreamstime

Această floare poate să nu pară periculoasă, dar dacă orice parte a plantei este ingerată, situația poate deveni destul de gravă. Deoarece Hortensia conține amigdalină, care, atunci când este metabolizată, produce cianură, care poate reprezenta o mare problemă pentru tot felul de mamifere.

Simptomele includ greață, vărsături și diaree, iar contactul cu pielea poate provoca, de asemenea, dermatită sau o erupție cutanată.

Iris

Florile mari, creponate, împodobesc plantele de Iris, dându-le un aspect inconfundabil, dar, ca orice lucru dramatic, pot cauza, de asemenea, probleme mari dacă sunt manevrate greșit. Irisul conțin compuși care sunt cunoscuți în mod obișnuit sub numele de irisină, ironă, iridină sau irizină.

În cazul oamenilor, rezultatele toxicității sunt în general destul de ușoare, dar atunci când animalele de companie sunt expuse, pot apărea simptome grave precum salivarea, vărsăturile și letargia.

Crin

Crinul păcii (Spathiphyllum)
SURSA FOTO: Dreamstime

Termenul „crin” cuprinde o serie de plante diverse, care provoacă mai multe probleme în funcție de toxinele pe care le conțin. Crinii din genul Lilium și Hemerocallis, sunt unii dintre cei mai dăunători în grădină atunci când vine vorba de animalele de companie, dar majoritatea crinilor sunt problematici.

Simptomele variază de la o furnicătură minoră în gură până la moarte, dacă, de exemplu, un om ar consuma crinul stelar, Zigadenus fremontii (cunoscut și sub numele de crinul morții).