Anunț pentru cei cu sobă pe lemne! O descoperire făcută de cercetători schimbă tot ce știam despre încălzirea cu lemne. Folosirea unei sobe pe lemne sau a unui șemineu de interior crește riscul la femei de a dezvolta cancer pulmonar cu 43%, potrivit unui studiu american.
Pericol pentru cei care au sobă pe lemne
O descoperire a unor cercetători americani arată că soba pe lemne este periculoasă. Potrivit unui studiu, în Marea Britanie, unul din 13 bărbați și una din 15 femei născuți după 1960 riscă să fie diagnosticați cu periculoasa maladie în timpul vieții. În SUA, raportul este unul din 16 bărbați și una din 17 femei, notează The Guardian.
Așadar, utilizarea mai frecventă a încălzirii interioare cu lemne a dus la un risc mai mare de cancer. Datele spun că persoanele care au folosit arzătorul cu lemne mai mult de 30 de zile pe an au avut un risc de cancer pulmonar cu 68% mai mare.
Rezultatele provin din Sister Study, care urmărește starea de sănătate a 50.000 de femei din SUA care aveau surori cu cancer de sân. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces cauzat de cancer în rândul femeilor din SUA.
„Sister Study a fost conceput pentru a înțelege mai bine factorii de risc genetici și de mediu pentru cancerul de sân, dar poate, de asemenea, să evalueze și alte stări de sănătate. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces cauzat de cancer în rândul femeilor din SUA. Acesta reprezintă aproximativ unul din cinci decese cauzate de cancer în SUA” a declarat doctor Suril Mehta, de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA.
Încălzirea pe lemne crește numărul bolnavilor
La nivel global, fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acesta nu este singurul. Cele mai recente rezultate vin după urmărirea sănătății femeilor timp de 11 ani. În acest timp, 347 de participanți au fost diagnosticați cu cancer pulmonar. 289 au fost fumători actuali sau foști de tutun. 58 dintre ei au fost nefumători.
Având în vedere veniturile și alți factori care ar fi putut afecta sănătatea femeilor, au existat diferențe clare în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer pulmonar la cei care și-au încălzit casele cu lemne, comparativ cu cei care nu. Acest risc suplimentar a fost observat atât la fumătorii de tutun, cât și la cei care nu au fumat niciodată.
„Noile rezultate ale studiului Sister Study oferă dovezi puternice ale riscului de a trăi în case încălzite prin arderea lemnului. Chiar și utilizarea relativ scăzută a fost asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar. Mesajul pentru factorii de decizie politică și pentru public este clar. Fumul de încălzire pe lemne nu este sigur. Intervențiile pentru reducerea expunerii în case ar trebui să fie o prioritate” a declarat profesorul Fay Johnston de la Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale, Tasmania.