Avertisment pentru cei care au telefoane mobile. Este obligatoriu să faceți asta

telefon

SURSA FOTO: Dreamstime

Tot mai mulți români se deconectează de la tehnologie, 62% pentru câteva zile și 20% pentru câteva săptămâni, beneficiind astfel de o sănătate mai bună.

Detoxul de online este o necesitate

Tot mai mulți români adoptă pauze de la tehnologie, cu beneficii semnificative pentru sănătatea mentală și fizică. Conform unui studiu recent, aproape o treime dintre români au încercat un detox digital, în special tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani care locuiesc în mediul urban.

De ce este necesar un detox digital

Utilizarea frecventă a telefoanelor și a altor dispozitive poate avea efecte negative semnificative, inclusiv:

Stres și anxietate crescute: Rețelele sociale încurajează comparațiile constante și expunerea la informații negative, amplificând presiunea socială. Pauzele de la aceste platforme pot reduce semnificativ stresul.

Probleme de somn: Lumina albastră emisă de ecrane perturbă producția de melatonină, afectând calitatea somnului. Renunțarea la tehnologie înainte de culcare ajută la odihna optimă.

În cadrul unui studiu de piață, 32% dintre românii chestionați au încercat, la un moment dat, un detox digital, în special tinerii între 18 și 24 de ani de la oraș, notează știrile PRO TV.

Majoritatea (62%) au renunțat la mediul online și tehnologie pentru câteva zile, iar 20% au reușit să mențină pauza timp de câteva săptămâni.

„Dependența de lumea virtuală este la fel de importantă ca dependența de o substanță, ca fumatul, ca mâncatul de ciocolată, care este tot o dependență. Dacă, de exemplu, îi cer unui pacient dependent de lumea virtuală să renunțe o zi întreagă, nu va putea, va intra într-un fel de sevraj. Îmi propun obiective realiste, de exemplu două minute fără telefon sau, înainte de a lua telefonul, să respir două minute. Apoi să declar o cameră fără telefon sau tabletă, să nu le iau cu mine.”, a declarat Dr. Gina Chiriac, președintele Asociației Române de Psihoterapie Integrativă pentru sursa citată.

Detașarea de online și echilibrul personal

Această tendință de a face pauze digitale reflectă dorința tot mai mare de a regăsi un echilibru personal și de a combate efectele negative ale utilizării excesive a tehnologiei.

Utilizarea excesivă a tehnologiei, mai ales a rețelelor sociale, poate crește stresul și anxietatea din cauza comparațiilor constante cu alții și a expunerii la informații negative.

O pauză ajută la scăderea acestor presiuni și la reducerea stresului. Ecranele digitale emit lumină albastră care afectează producția de melatonină, hormonul responsabil pentru somn. Printr-o pauză de la telefon, mai ales în orele de seară, îți poți îmbunătăți calitatea somnului și te vei simți mai odihnit.