Adolescenții care folosesc excesiv telefoanele mobile, mai predispuși la depresie și alte afecțiuni
Adolescenții care folosesc în mod excesiv telefoanele mobile sunt mai susceptibili să dezvolte anxietate, depresie și probleme de somn. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință din Marea Britanie, care a revelat rezultate destul de îngrijorătoare.
Deși dependența de telefoanele inteligente nu este o noutate, cercetările recente subliniază riscurile pentru sănătatea mintală a adolescenților. Anxietatea, depresia și insomnia sunt asociate cu ceea ce se numește „utilizarea problematică” a acestor dispozitive de ultimă generație.
„Persoana respectivă nu mai deține controlul asupra utilizării telefonului, prioritizează smartphone-ul în viața lor, astfel încât petrec timp pe telefon în detrimentul altor activități semnificative sau al somnului, și continuă să facă acest lucru în ciuda conștientizării dezavantajelor”, a explicat dr. Nicola Kalk, co-autoarea studiului de la King’s College din Londra.
Cercetătorii au efectuat două studii
Cercetătorii de la King’s College au efectuat două studii în școli din Marea Britanie între 2020 și 2022. Primul studiu a colectat date de la 657 de adolescenți cu vârste între 16 și 18 ani, iar al doilea a evaluat 69 de copii cu vârste între 13 și 16 ani pe parcursul a patru săptămâni.
„Cei care au raportat utilizarea problematică a smartphone-ului erau de două ori mai susceptibili de a suferi de anxietate și de trei ori mai susceptibili de a suferi de depresie”, a mai spus Kalk.
Autorii studiului afirmă că, deocamdată, acest comportament afectează un număr relativ mic de adolescenți. Totuși, cercetătorii sunt de părere că în curând ar putea exista suficiente dovezi pentru ca medicii să recunoască această problemă ca fiind o afecțiune reală.
Până atunci, specialiștii recomandă părinților să discute cu copiii despre această problemă și să colaboreze pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase în utilizarea telefoanelor mobile.
Efectele telefonului mobil asupra tinerilor
În noua sa carte, „The Anxious Generation”, psihologul american Jonathan Haidt afirmă că utilizarea telefoanelor mobile reprezintă una dintre principalele cauze ale crizei de sănătate mintală în rândul tinerilor.
Psihologul a examinat graficele ce monitorizează sănătatea mintală a adolescenților și a ajuns la o concluzie clară și incontestabilă.
Începând din 2012, la cinci ani după lansarea iPhone-urilor și doi ani după apariția Instagram, psihologul observă o creștere bruscă a anxietății și a tulburărilor depresive. De atunci, aproape jumătate dintre adolescenți afirmă că sunt online „aproape tot timpul” (dublu față de 2015), iar incidentele de autovătămare și rata sinuciderilor în rândul adolescenților s-au dublat. Mai multe puteți citi aici.