Așadar, este vorba despre mesajele trimise de infractorii cibernetici care se dau drept rudele unor persoane. Specialiștii avertizează că utilizatorii WhatsApp trebuie să fie foarte atenți atunci când primesc astfel de mesaje.
„Bună mamă, salut tată. Nu o să crezi ce s-a întâmplat, telefonul meu este stricat. Iată noul meu număr, îl poți șterge pe cel vechi”, este un astfel de mesaj periculos.
Utilizatorii WhatsApp trebuie să fie atenți atunci când primesc astfel de mesaje
Mesajele vin uneori și prin SMS, apoi cu solicitarea de a trimite un WhatsApp fiului sau fiicei.
„Deși mesajul vine de la un expeditor necunoscut, adresa inspiră imediat încredere, fiind vorba de persoane cu care ai o relație afectivă puternică: copiii tăi. Dar mai bine ai grijă, nu te lăsa dus de sentimente și avertizează centrul de consiliere pentru consumatori. Pentru că frauda nu este atât de ușor de recunoscut”, avertizează publicația WA.
Potrivit sursei menționate, infractorii vor să obțină bani de la victime cu aceste mesaje. Acestea par inofensive la început, fiind folosit pretextul că fiul sau fiica are un nou telefon mobil și un nou număr. La un moment dat, după câteva mesaje, vine și cererea de sprijin financiar.
Persoanele vizate pot să urmeze următoarele sfaturi
În acest context, sursa menționată oferă câteva sfaturi pentru persoanele care primesc astfel de mesaje. Acestea trebuie să:
- Să nu plătească în niciun caz;
- Cel mai simplu mod de a te reasigura este să suni și să întrebi la vechile numere ale copiilor tăi;
- Dacă și copiii tăi au un telefon fix, sună la acel număr;
- Nu șterge mesajele WhatsApp;
- Puteți face plângere la poliție;
- Puteți bloca numărul escrocilor pentru a evita primirea de mesaje suplimentare.
Cazurile raportate de centrul de consiliere pentru consumatori arată că frauda WhatsApp nu este atât de ușor de detectat. De exemplu, o femeie din Renania de Nord-Westfalia a primit următorul mesaj: „Bună mamă, ghici al cui telefon mobil a ajuns în mașina de spălat. Poți salva acest număr și îl poți șterge pe cel vechi”. În acest caz, femeia a observat imediat frauda, pentru că nu are copii.