„În general, cofeina este considerată sigură și chiar are unele beneficii pentru sănătate”, spune doctorul Stephen Williams. „Nu înțelegem însă care sunt efectele cognitive și psihiatrice ale consumului ridicat de cofeină, în special în rândul fumătorilor care au boli mintale”, a declarat el, potrivit Futurity.

Cofeina este unul dintre cele mai utilizate medicamente psihoactive în Statele Unite, având ca efecte principale creșterea vigilenței și a atenției. Deși se spune că este sigur pentru majoritatea adulților sănătoși să consume până la 400 de miligrame de cofeină pe zi (echivalentul a aproximativ patru căni de cafea) un consum de peste 600 de miligrame nu este recomandat și poate duce la anxietate, insomnie, exces de acid gastric și arsuri la stomac.

Aportul mare de cofeină poate afecta simptomele psihiatrice la adulții fumători cu boli mintale grave

Se știe puțin despre influența cofeinei asupra funcțiilor executive, cum ar fi raționamentul și luarea deciziilor, iar studiile care au fost efectuate până acum au inclus, în mare parte, adulți sănătoși, fără boli mintale, spune Williams. Se știe și mai puțin despre modul în care aportul mare de cofeină poate afecta simptomele psihiatrice sau somnul la adulții fumători cu boli mintale grave.

Pentru a rezolva aceste lacune, Williams și colegii săi de la departamentul de psihologie Rutgers și de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Francisco, au analizat datele de la 248 de fumători adulți, recrutați în timpul unui studiu anterior. Participanții au fost fie fumători tratați în ambulatoriu, cu schizofrenie sau tulburare bipolară, fie dintr-un grup de control fără diagnostice psihiatrice. Toți participanții fumau peste un pachet pe zi.

Relația dintre consumul de cofeină și bolile mintale

La începutul studiului, participanții au completat date cu istoricul de fumat, consumul de cofeină, sănătatea fizică și simptomele psihologice. Cercetătorii au colectat, de asemenea, probe de sânge pentru a măsura nivelurile serice de cofeină. Așa au descoperit că aportul de cofeină a fost cel mai mare în rândul participanților cu tulburare bipolară, urmat de adulții cu schizofrenie. Grupul de control a consumat cea mai mică cantitate de cofeină.

Williams spune că există mai multe teorii care explică relația dintre consumul de cofeină și bolile mintale. Una ar fi o asociere bine stabilită între cofeină și fumat: persoanele cu boli mintale fumează de două până la trei ori mai mult decât populația generală și, deoarece gudronul din fumul de țigară crește metabolismul cofeinei, este nevoie de mai multă cofeină pentru a obține efecte stimulatoare.

Posibil efect de auto-medicație în rândul persoanelor cu boli mintale

O altă teorie leagă consumul mare de cafeină de receptorii de adenozină și susține un posibil efect de auto-medicație în rândul persoanelor cu boli mintale, spune Williams. Persoanele cu boli mintale par să aibă vulnerabilități la toate tipurile de substanțe care creează dependență, expunându-le unor consecințe negative. În plus, cercetătorii au găsit dovezi că starea de spirit este legată de aportul de cofeină, în special de starea proastă. Fiecare dintre aceste explicații merită investigații suplimentare, spune Williams.

„Astăzi, oamenii consumă cantități uriașe de cofeină în forme mai concentrate, cum ar fi băuturile energizante sau espresso, mai mult decât atunci când participanții noștri au fost analizați”, spune el. „Totuși, efectele consumului ridicat de cofeină rămân puțin studiate. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu boli mintale”, a menționat el.