Ouă contaminate în Țările de Jos

Ouă contaminate în Țările de Jos. Autoritățile din Țările de Jos au emis un avertisment serios privind riscul de contaminare cu PFAS, substanțe chimice cunoscute drept „substanțe chimice eterne”.

Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) a tras un semnal de alarmă în urma unor studii efectuate în 60 de locații din întreaga țară. Cercetările au arătat că ouăle provenite de la găinile crescute în gospodăriile private conțin niveluri ridicate de PFAS.

Ouăle comercializate în magazine și piețe sunt considerate sigure pentru consum și nu sunt vizate de avertismentul emis de autoritățile din Țările de Jos, notează Politico.eu.

Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate cum ajung substanțele PFAS în ouăle produse în gospodării.

Una dintre ipotezele analizate este legată de prezența acestor substanțe în sol, de unde ar fi absorbite de râme, care apoi sunt mâncate de găini, ducând astfel la contaminarea ouălor.

carton cu oua
SURSA FOTO: Dreamstime

La nivelul Uniunii Europene, Agenția Europeană pentru Produse Chimice desfășoară un plan amplu de eliminare treptată a mii de substanțe din grupa PFAS, utilizate pe scară largă în ambalaje alimentare, textile, produse electronice și materiale de construcții.

Demersul beneficiază de sprijinul a cinci state membre – Olanda, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia – care susțin necesitatea reducerii utilizării acestor „substanțe chimice eterne”, datorită impactului lor negativ asupra sănătății și mediului.

Uniunea Europeană se pregătește să interzisă PFAS

Amintim că Uniunea Europeană se pregătește să implementeze una dintre cele mai drastice interdicții din ultimii ani, o măsură care va avea implicații majore atât pentru consumatori, cât și pentru industrie.

O gamă largă de produse utilizate zilnic – de la cosmetice și tigăi, până la articole de îmbrăcăminte impermeabilă – va trebui reformulată în totalitate, ca urmare a deciziei de a interzice utilizarea compușilor PFAS, cunoscuți și sub denumirea de „substanțe chimice eterne”, din cauza persistenței și riscurilor asociate acestora.

PFAS sunt un grup de peste 10.000 de compuși chimici sintetici, folosiți pe scară largă în ultimele decenii datorită proprietăților lor remarcabile, precum rezistența la apă, grăsimi și temperaturi ridicate.

Acești compuși au fost incluși într-o varietate de produse din viața de zi cu zi – de la cosmetice precum creme de față, rimeluri și fonduri de ten, până la tigăi teflonate, ambalaje pentru alimente, haine de protecție și unelte electrice. Mai multe puteți afla aici.