Într-o postare recentă pe Facebook, medicul ATI Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor reprezentate de vopseaua de ouă și de consumul de carne de miel, subliniind necesitatea unui comportament precaut în perioada sărbătorilor pascale.
Pericolul vopselei de ouă
Unul dintre cele mai mari pericole este reprezentat de vopseaua de ouă, în special cea achiziționată de la colțul străzii sau cea artizanală. Chiar dacă aceste vopsele sunt mai ieftine sau mai atractive din punct de vedere estetic, medicul subliniază că vopselele de tipografice sau cele neautorizate pot conține substanțe toxice, cum ar fi plumbul, cuprul, aluminiul sau staniul.
Aceste substanțe pot pătrunde prin porii oului și contamina albușul și gălbenușul, crescând riscul de toxiinfecții alimentare. Dr. Ciuhodaru recomandă utilizarea doar a coloranților certificați medico-sanitar sau a coloranților naturali, precum coaja de ceapă sau frunzele de nuc, pentru a evita astfel de riscuri.
De asemenea, ouăle trebuie să fie foarte proaspete și să fie spălate înainte de a fi utilizate, mai ales când sunt folosite în preparate precum maioneza sau spuma de albuș.
„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.
Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc”, avertizează dr. Ciuhodaru.

Riscurile consumului de miel
Carnea de miel, considerată o delicatesă de Paște, poate reprezenta, de asemenea, un pericol pentru sănătate în anumite condiții.
Dr. Ciuhodaru avertizează că mielul cu greutate mai mică de 10 kilograme sau mai mic de 9 săptămâni poate fi „toxică” din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate, colesterol și purine, substanțe care sunt dificile de digerat și pot cauza probleme de sănătate, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni precum guta, probleme gastrointestinale sau boli hepatice și renale.
Carnea de miel are un conținut mare de colagen și oxipurine, care pot agrava condițiile preexistente și pot duce la colici biliare, pancreatite și alte complicații digestive.
„Vorbim de 200 -300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, conţin fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E.
Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar, totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural”, susține medicul.
De asemenea, carnea de miel conține un nivel ridicat de proteine care pot deveni un alergen pentru anumite persoane și, din cauza conținutului scăzut în fibre, poate duce la constipație, motiv pentru care medicul recomandă asocierea acestei carne cu legume pentru a preveni aceste probleme.
Cum să ne protejăm? Sfaturi de la medic
Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază importanța unei alegeri corecte a produselor, în special când vine vorba de proveniența cărnii de miel. Este esențial ca mielul să fie achiziționat doar din magazine autorizate, care respectă normele de igienă și păstrează carnea la temperaturi scăzute, sub patru grade Celsius.
De asemenea, este important să verificăm existența ștampilei sanitar-veterinare și să inspectăm dentiția și copitele animalului pentru a ne asigura că acesta provine dintr-o sursă sigură.
Pentru a evita riscurile de sănătate, este esențial ca românii să fie atenți atât la vopseaua de ouă, cât și la carnea de miel pe care o consumă de Paște.