Vechile obiceiuri de economisire a energiei pot fi greu de înlăturat și unii abia recent au acceptat ideea că e în regulă să lase luminile aprinse atunci când nu sunt într-o cameră. Dar întrebarea rămâne: merită să oprești aparatul de aer condiționat când pleci de acasă?

NY Times scrie că cel mai eficient mod de a menține casa răcoroasă și de a avea menține facturile la energie cât mai mici este să lăsați aerul condiționat să funcționeze – cu temperatura undeva între 21 și 23 de grade Celsius.

O comparație edificatoare

Pentru a ști care este cel mai eficient mod de a rula aerul condiționat, NY Times a instalat două dintre aceleași unități (o versiune de 12.000 BTU a Midea U) pe două etaje diferite ale aceluiași bloc de apartamente. Au luat măsurători și de la un al treilea apartament, la un etaj separat, dotat cu pompă de căldură (un LG LAN180HYV3 de 18.000 BTU).

Pompa de căldură și aerul condiționat se aflau în apartamente aproximativ egale ca mărime – aproximativ 112 mp – cu ferestre orientate spre sud.

Cealaltă unitate de AC Midea a fost pusă într-un al treilea apartament, la ultimul etaj, care avea aproximativ două treimi din această dimensiune și ferestrele orientate spre vest. Variațiile de înălțime și direcția luminii solare ar afecta, în mod normal, rezultatele testelor, dar s-a comparat consumul de energie în locuințe cu diferite anvelope termice în aceleași condiții meteorologice.

În prima zi a testelor, au fost oprite aparatele de aer condiționat la prânz și au fost repornite din nou la ora 17:00. S-a înregistrat temperatura din interiorul fiecărui apartament, înainte de a reporni AC și apoi s-a urmărit cât timp a durat până când temperatura interioară a scăzut la 22 de grade Celsius.

A doua zi, AC a fost lăsat să funcționeze toată ziua la 22 de grade Celsius și s-a urmărit câtă energie electrică a folosit fiecare unitate de aer condiționat pe parcursul celor 24 de ore.

Consum mai mare de energie când aerul condiționat a fost oprit, decât când a mers toată ziua

În ambele zile, temperatura exterioară a ajuns la 34 de grade Celsius.

Spre surprinderea tuturor, toate cele trei apartamente au ajuns să consume mai multă energie când aerul condiționat a fost oprit decât atunci când a fost lăsat în funcțiune toată ziua. Unitatea de la primul etaj, cu pompa de căldură de 18.000 BTU, a consumat 7 kWh de energie în ziua în care s-a oprit AC și a folosit doar 4 kWh când l-au lăsat în funcțiune.

aer conditionat
SURSĂ FOTO: Dreamstime

De asemenea, apartamentul de la etajul doi, cu o unitate de aer condiționat pentru fereastră de 12.000 BTU consuma 18 kWh când s-a oprit aerul condiționat și 12 kWh când a mers continuu – o diferență de preț de aproximativ 1,27 USD pe zi.

Unitatea orientată spre vest din apartamentul de la etajul al treilea – care era mai mică decât celelalte două apartamente, a înregistrat cea mai mică schimbare în consumul de energie: 12 kWh în prima zi cu AC oprit și 11 kWh când unitatea a fost menținută în funcțiune. Ar putea părea o mică diferență, dar tot ar putea economisi aproximativ zeci de dolari pe zi.

Pentru a economisi bani, creșteți temperatura când nu sunteți acasă

Spre deosebire de aparatele de aer condiționat din anii 90, care aveau doar un mod „pornit” sau „oprit”, modelele mai noi pot fluctua consumul de energie în funcție de cantitatea puterii de răcire de care au nevoie.

Acest lucru este excelent pentru eficiență, deoarece noile modele de aparate de AC folosesc mult mai puțină energie pentru a menține o temperatură constantă decât pentru a răci în mod activ. Asta s-a observat în a treia încercare, în care au fost lăsate aparatele de aer condiționat în funcțiune toată ziua, dar la temperatura de 25 de grade Celsius.

Concluzia

Aceasta a fost cea mai eficientă abordare și a dus la următoarea concluzie: Dacă doriți să economisiți energie fără a sacrifica mult confortul, cel mai bun lucru este să lăsați aparatul de aer condiționat în funcțiune, dar să setați temperatura mai sus.

Potrivit NYSERDA, puteți economisi în medie 3% din costurile de energie pentru fiecare grad mai sus. De asemenea, Departamentul de Energie al SUA recomandă setarea temperaturii „cât mai ridicată posibil în timpul verii” pentru a face economie la energie.