O nouă campanie de înșelătorie online pe WhatsApp

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o campanie de înșelătorie online prin care utilizatorilor li se promite câștigarea de bani pentru acordarea de like-uri la videoclipuri pe YouTube.

Campania este inițiată prin mesaje primite pe WhatsApp și vizează furtul de date personale și financiare ale utilizatorilor.

Cum funcționează frauda?

Escrocii trimit mesaje de pe numere necunoscute, adesea cu prefixe din țări africane, în care le oferă potențialelor victime câștiguri financiare rapide pentru simplul gest de a da like-uri la videoclipuri pe YouTube. După primul contact, utilizatorii sunt rugați să furnizeze date personale, cum ar fi:

  • Număr de WhatsApp
  • Vârstă și ocupație
  • Nume complet
  • Cont bancar

Ulterior, victimele primesc instrucțiuni pentru a da like și a se abona la anumite videoclipuri, fiind solicitate să trimită capturi de ecran ca dovadă.

După trimiterea dovezilor, victimele sunt îndrumate să descarce Telegram pentru a discuta detaliile plății cu un reprezentant fals al „companiei”. După finalizarea acestui proces, victimele primesc o plată simbolică de 30 de lei, dar li se promite câștiguri mai mari dacă aleg să investească în continuare.

Acesta este punctul în care această înșelătorie online devine mai periculoasă: victimele sunt atrase într-un grup VIP, unde li se promit profituri considerabile dacă plătesc taxe adiționale, ce variază între 100 și 5.000 de lei. După efectuarea plăților, atacatorii întrerup comunicarea și blochează victimele.

laptop
SURSA FOTO: Dreamstime

Tactica utilizată pentru a câștiga încrederea victimelor

Campania înșelătorie online folosește o tehnică ingenioasă de manipulare: oferirea unei sume inițiale reale, mică, pentru a câștiga încrederea victimelor. Acest mecanism îi face pe utilizatori să creadă că pot obține profituri mai mari prin investiții suplimentare, încurajându-i astfel să participe în continuare.

„Acest mecanism joacă un rol important în a convinge utilizatorii să investească pentru a deveni membri VIP, lucru care îi va ajuta să câștige bani mult mai ușor prin realizarea unor activități simple precum aprecierea clipurilor de pe YouTube”, a declarat Nicolae Postolachi, manager în cadrul Cyber Threat Intelligence Lab de la Bitdefender.

Specialiștii recomandă prudență maximă la primirea unor astfel de oferte prin mesaje neautorizate, mai ales dacă provin de la numere necunoscute. Nu partajați informații personale și financiare și verificați întotdeauna autenticitatea sursei înainte de a urma orice instrucțiune.