Ibuprofenul este tot un medicament din clasa AINS. Este un medicament antiinflamator care, de asemenea, atenuează durerea și reduce febra.

Paracetamolul ameliorează durerea și scade febra, dar nu are efecte antiinflamatorii.

Aspirina și ibuprofenul pot provoca iritații ale stomacului, în timp ce paracetamolul este mai blând cu stomacul.

Pentru dureri severe, puteți lua ibuprofen și paracetamol împreună

Pentru dureri severe, puteți lua ibuprofen și paracetamol împreună, deoarece au mecanisme de acțiune diferite și, de obicei, nu interacționează negativ, potrivit ScienceFocus.

Paracetamolul este folosit pentru durerile de cap

Este folosit în mod obișnuit pentru a trata durerile de cap și majoritatea durerilor non-nervoase. Este puțin probabil ca paracetamolul să aibă reacții adverse grave atunci când se ia doza recomandată, dar administrarea în doze mari poate fi foarte periculoasă.

Asigurați-vă că nu vă dublați doza de paracetamol dacă îl luați împreună cu altceva, cum ar fi un medicament pentru răceală și gripă.

Ibuprofenul funcționează mai bine pentru durerea asociată cu inflamația

Este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), despre care se crede că funcționează mai bine pentru durerea asociată cu inflamația, cum ar fi rănile sau durerile articulare.

Ibuprofenul trebuie luat cu alimente. Dacă sunt luate pentru perioade lungi de timp, medicamentele din clasa AINS pot provoca reacții adverse, cum ar fi tulburări digestive sau sângerări și probleme renale sau cardiace.

În general, femeile însărcinate ar trebui să ia paracetamol, în loc de ibuprofen.

Este alt tip de AINS, dar NHS spune că este mai puțin eficient decât ibuprofenul și este mai probabil să provoace reacții adverse gastrointestinale. Cel mai bine este să-l iei cu mâncare. Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani.

Aspirină, paracetamol sau ibuprofen: care funcționează cel mai bine?

O combinație de ibuprofen și paracetamol s-a dovedit a fi mai eficientă pentru durerea acută, conform unei analize Cochrane.

De asemenea, s-a constatat că dozele mici de analgezice (de exemplu 200-400 mg de ibuprofen) în formule cu acțiune rapidă sunt printre cele mai bune pentru durerea acută, iar ibuprofenul cu cofeină a funcționat bine.

În plus, s-a constatat că aspirina este cea mai puțin eficientă. Studiile au analizat durerea acută postoperatorie la adulți și nu a funcționat în cazul durerii cronice.
Este demn de remarcat faptul că reacția oamenilor la analgezice diferă și, prin urmare, este dificil să se facă comparații precise.

Ca și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ibuprofenul funcționează prin blocarea unei enzime care produce prostaglandine, care provoacă durere și inflamație.

Deși o pastilă luată, ocazional, pentru o durere de cap este, în general, sigură, administrarea lui pentru o perioadă lungă de timp vă supune unui risc mai mare de sângerare în esofag, stomac sau intestin.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, eprecum ibuprofenul, pot îngreuna formarea cheagurilor de sânge, scrie HealthDigest.

Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, ibuprofenul nu este un diluant al sângelui, are ca efect secundar sângerarea.

Deși farmacistul vă avertizează dacă luați diluanți ai sângelui și un antiinflamator nesteroidian – AINS – eliberat pe bază de rețetă, sângerarea nu este singurul efect secundar al combinării ibuprofenului cu diluanți ai sângelui.

Această combinație de medicamente poate provoca atac de cord, chiar dacă luați ibuprofen pe o perioadă de timp mai scurtă.