Medicamentele pentru afecțiuni comune pot crește sensibilitatea pacienților la căldură, afectând răspunsul organismului la temperaturi ridicate, inclusiv capacitatea de a transpira și rata fluxului sanguin.
Ce se întâmplă cu medicamentele dacă sunt expuse la căldură? Avertismentul farmaciștilor
Persoanele care suferă de diverse probleme de sănătate și se află sub tratament cu medicamente trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că medicația recomandată de medic este eficientă și în condiții de caniculă.
Valurile de căldură pot deteriora aproape toate formele de medicamente, fie că sunt capsule, spray-uri, tablete, siropuri sau altele, dacă nu sunt păstrate într-un anumit interval de temperatură. Efectele legate de căldură ale medicamentelor pot varia în funcție de starea individuală de sănătate, doza și condițiile de mediu.
Pacienții ar trebui să consulte medicii cu privire la posibila ajustare a dozelor sau a administrării medicamentelor în condiții de caniculă și ar trebui să rămână hidratați. De asemenea, este recomandat să utilizeze ventilatoare portabile și să se adăpostească la umbră sau într-un interior cu aer condiționat, evitând temperaturile foarte scăzute.
Medicamentele care cresc sensibilitatea la căldură
Medicamente pentru tensiune arterială și insuficiență cardiacă: Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) pot suprima setea, făcând dificilă identificarea nevoii de a bea apă, ceea ce crește riscul de deshidratare.
Pastilele care blochează calciul pot provoca dezechilibre minerale, afectând capacitatea corpului de a-și regla temperatura. Beta-blocantele pot îngreuna transpirația și procesul de răcire al corpului, iar diureticele pot cauza deshidratare și dezechilibre minerale.
Medicamente pentru alergii: Unele antihistaminice eliberate fără prescripție medicală pot reduce transpirația și pot afecta reglarea temperaturii.
Medicamente psihiatrice: Anumite antipsihotice pot limita capacitatea de transpirație, în timp ce unele antidepresive pot avea efectul opus, crescând transpirația și reprimând setea. Stimulantele, cum ar fi amfetaminele, folosite pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție, pot interacționa cu sistemul nervos central pentru a crește temperatura corpului.
Medicamente pentru tiroidă: Pastilele cu hormoni tiroidieni pot ridica temperatura corpului, pot afecta reglarea temperaturii și pot provoca transpirație excesivă.
Reguli de păstrare a medicamentelor
Căldura extremă poate modifica semnificativ eficacitatea medicamentelor prescrise și a celor eliberate fără prescripție medicală. De asemenea, frigul extrem poate afecta eficacitatea acestora.
Unele medicamente pot tolera temperaturi de până la 30 de grade Celsius, dar în general, acestea trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui. Ghidurile de depozitare pentru anumite medicamente pot fi găsite pe prospecte și pe site-urile web ale producătorilor.
Este dificil de prezis în ce măsură un medicament se va degrada la temperaturi extreme, deoarece fiecare medicament este diferit. Amy Bachyrycz, membru al facultății de farmacie de la Universitatea New Mexico din Albuquerque, subliniază că, în general, medicamentele nu ar trebui lăsate în mașini pe caniculă sau expuse timp îndelungat în cutii poștale încinse dacă sunt comandate prin poștă.