Elcen dă asigurări că nu vor fi probleme cu încălzirea în Capitală
Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN, a anunțat că, pentru iarna aceasta, există stocuri suficiente de gaze. Autoritățile române nu se așteaptă să apară probleme legate de căldura din București, deși ar putea apărea avarii în unele zile.
Există contracte cu Romgaz și Petrom pentru diverse cantități de gaze. În cazul în care iarna va fi similară cu cele din anii precedenți, nu sunt estimate dificultăți. Domeniul gazelor este mult mai complex decât gestionarea pe termen scurt. În perioada 2017-2019, sistemele centralizate de încălzire erau considerate depășite, fiind văzute ca semne ale trecutului. Totuși, nu se poate renunța la ele sau la gaze întrucât pentru încălzirea Bucureștiului, iarna, este necesară o cantitate semnificativă de energie, în special pentru blocurile conectate la sistemul centralizat.
Deși se discută mult despre planuri legate de hidrogen și surse regenerabile, realitatea este că o mare parte din energia primară este consumată pentru încălzire și răcire, iar gazul joacă un rol esențial în acest proces.
„Pentru iarna aceasta există stoc de gaze, iar autoritățile nu se așteaptă să fie probleme cu căldura în Bucureşti: Totuși, se vor mai înregistra ”colo-colo” avarii. Gaze pentru iarna aceasta avem. Avem un contract cu Romgaz şi, de asemenea, cu Petrom pentru diverse cantităţi. În condiţiile în care iarna viitoare va fi o iarnă similară cu precedentele, nu estimăm să fie probleme. Acest domeniu al gazelor este unul mult mai complex decât ce facem luna viitoare sau de anul viitor.
În 2017, 2018, 2019, sistemele centralizate de încălzire erau văzute ca desuete, ca un semn a trecutului. Foarte uşor ne-am dus pe vârful trendului european şi deja erau mulţi care cântau declinul sau chiar dispariţia atât a sistemelor centralizate de încălzire, cât şi al gazelor, ceea ce nu se poate.
Eu am pus o întrebare simplă: cum încălzim Bucureştiul? Mulţi nu mai voiau să audă de gaze. E nevoie de aproape o mie de gigacalorii, iarna, doar pentru blocurile care sunt conectate la sistemul central. E foarte uşor de vorbit doar de planuri, dorinţe, hidrogen şi regenerabile etc.
Dar realitatea este că majoritatea sau peste jumătate din energia primară se consumă în încălzire şi în răcire. Gazul este o foarte mare componentă”, a declarat Claudiu Crețu, luni, 7 octombrie 2024.
Vor mai apărea avarii și în această iarnă
Este un avantaj extraordinar faptul că țara dispune de propriile sale resurse. România se află pe un trend pozitiv, având proiecte pentru dezvoltarea de noi centrale pe gaze, care vor echilibra sistemul energetic. În ceea ce privește Bucureștiul, sunt necesare proiecte bine gândite, care să integreze parțial resurse geotermale. Totuși, trecerea la energia geotermală va fi doar parțială, implicând o integrare a tehnologiilor regenerabile.
Claudiu Crețu nu consideră că o schimbare totală este posibilă în acest moment. Deși resursele geotermale sub București ating doar 50-60 de grade Celsius, este nevoie în continuare de gaz. Nu toți locuitorii sunt conectați la sistemul centralizat. Soluția pentru viitor, crede el, este de a folosi gazul într-un format hibrid, combinat cu alte tehnologii.
Potrivit spuselor sale, și-n această iarnă se vor înregistra avarii locale. Deși se folosesc CET-uri din anii 60, există proiecte în evaluare, iar licitațiile pentru noi centrale ar putea fi lansate în curând, astfel încât acestea să fie finalizate în 3-5 ani.
„Deci, trebuie într-adevăr să fim realişti. Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze? Este extraordinar, iar astăzi suntem pe un trend, zicem noi, pozitiv. Adică avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze. Noile centrale pe gaze vor echilibra sistemul energetic. pentru Bucureşti este nevoie de proiecte bine gândite, cu o trecere parţială resursa geotermală. Sunt proiecte care trebuie bine gândite, analizate şi trecerea la geotermal va fi una parţială, deci vorbim de o integrare a tehnologiilor regenerabile. Eu nu văd astăzi o schimbare totală.
Da, dacă stăteam pe o rezervă de geotermal cu o sută şi ceva de grade sub Bucureşti, poate luam în calcul, dar când ştim că vorbim de 50, poate 60 de grade Celsius, evident că este nevoie şi de gaz. şi nu toată lumea este la sistemul centralizat. Soluţia pentru viitor este de a gândi gazul aşa cum s-a mai spus, în combinaţie sau integrat într-un format hibrid cu celelalte tehnologii.
Realitatea este că, şi în iarna asta, vor mai fi colo-colo avarii. Realitatea este că, şi anul acesta, funcţionăm cu CET-uri din anii 64, dar avem proiecte, sunt în evaluare şi sperăm în cel mai scurt timp să lansăm licitaţii, astfel încât în 3-4 ani, 5 ani să putem avea centrale noi”, a adăugat directorul general al ELCEN.