Avertisment pentru cei care merg în Bulgaria sau Grecia. Unde s-a închis granița din 21 august

MAE

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat un avertisment pentru români. Potrivit autorității, va fi suspendată temporar activitatea de transport cu feribotul la traversarea fluviului Dunărea pe la punctul de frontieră Oryahovo - Bechet, începând din 21 august.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), va fi suspendat transportul cu feribotul la traversarea fluviului Dunărea pe la punctul de frontieră Oryahovo – Bechet. Măsura se aplică din ziua de 21 august.

MAE spune că decizia a fost luată din cauza nivelului scăzut al apei

Autoritatea subliniază că decizia a fost luată din cauza nivelului scăzut al apei. Mai multe informații au fost publicate pe site-ul Poliţiei de Frontieră. Miercuri, la ora 19.00, a fost ultima cursă cu feribotul din România.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că decizia îi vizează în mod special pe cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia.

În acest context, se recomandă folosirea tuturor celorlalte puncte de frontieră deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară, după cum urmează:

  • Vidin – Calafat;
  • Kardam – Negru Vodă;
  • Durankulak – Vama Veche;
  • Silistra – Ostrov Călăraşi;
  • Dobromir – Krushari;
  • Kainardzha – Lipniţ;
  • Nikopol – Turnu Măgurel;
  • Svishtov – Zimnicea;
  • Aydemir – Chiciu;
  • Ruse – Giurgiu.

MAE a oferit mai multe informații.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că activitatea de transport cu feribotul va fi suspendată temporar la traversarea fluviului Dunărea prin PCTF Oryahovo-Bechet, începând cu data de 21 august 2024, din cauza nivelului scăzut al apei şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile preconizate de vânt puternic. În acest context, se recomandă folosirea tuturor celorlalte puncte de frontieră deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară, după cum urmează: Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Durankulak – Vama Veche, Silistra – Ostrov Călăraşi, Dobromir – Krushari şi Kainardzha – Lipniţa (aceste două puncte funcţionează cu orar 08:00-20:00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro),  Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg), Aydemir (Silistra) –  Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com) şi Ruse – Giurgiu”, a transmis autoritatea într-un comunicat.

SURSA FOTO: Autoritatea Vamala/ Facebook

Cetăţenilor români  li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare

De asemenea, cetăţenilor români care tranzitează punctul de frontieră Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei, la taxa de pod.

Din data de 10 iulie 2024, autorităţile bulgare desfăşoară lucrări de reparaţie a estacadei podului de peste Dunăre.

Autoritatea subliniază și că taxa de pod poate fi plătită şi în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Măsura se aplică începând cu data de 5 iulie.

Trebuie menționat și că taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar. Taxa este de 2 euro, respectiv 4 leva.

Amintim că în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulaţie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice. Acestea se aplică pe teritoriul Bulgariei.

În aceste cazuri, cetățenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar. Plata poate fi efectuată cu card bancar.