Îți pierzi toți banii la bancomat. Expertul în călătorii Rick Steves recomandă oamenilor care călătoresc să nu folosească cardul de debit ca metodă de plată în timpul călătoriei, cu o singură excepție: când trebuie să scoată numerar. Asta înseamnă că trebuie să folosiți bancomate, un loc excelent pentru ca escrocii să profite de orice moment de neatenție.
Cu toate acestea, Steves oferă pe site-ul islands.com câteva sfaturi necesare despre cum să depistați semnalele roșii, mai precis că urmează să deveniți victima unei escrocherii.
Primul sfat pentru cei care retrag bani de la un bancomat
Pe site-ul său, Steves, care a călătorit în toată lumea, explică faptul că primul lucru de care trebuie să fii conștient când ajungi la un bancomat sunt oamenii din jur. Dacă cineva vine la tine în timp ce folosești un bancomat, poate încerca să-ți distragă atenția, în timp ce, un alt individ, partenerul său, tot un escroc, ia banii de la aparat după ce ai introdus codul PIN.
„Un escroc poate pretinde că îți vinde un ziar sau să pună o bancnotă de 5 EUR la picioarele tale și să-ți spună că ai scăpat niște bani sau să-ți ceară bani pentru o acțiune caritabilă. Uneori, escrocii sunt chiar copii”, spune Steves.
Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să mergi într-o bancă și să folosești bancomatele de acolo.
Dacă nu puteți, fie rugați o persoană care vă însoțește în călătorie să vă supravegheze spatele, fie priviți bine în jur pentru a vă asigura că nimeni nu vă urmărește.
”Dacă cineva încearcă să-ți vorbească, ignoră-l și stai cu ochii pe banii tăi”, sfătuiește el.
Alte modalități de a ști că sunteți pe cale să deveniți victima unei escrocherii la ATM
O altă problemă pe care Rick Steves o menționează, ca fiind obișnuită la bancomate, este cea prin care o persoană de lângă tine se uită peste umăr în timp ce introduci codul PIN. Acest lucru se poate întâmpla oricând, dar în vacanță s-ar putea să fii mult mai distras.
Din nou, intrarea într-o bancă este o idee bună. Asigurați-vă însă că blocați cu mâna vederea oricărei persoane din spatele vostru, în timp ce introduceți PIN-ul. Dacă cineva nu vă scapă din ochi, acesta este un semnal de alarmă că puteți deveni foarte curând victimă.
Încă un alt indiciu este dacă ATM-ul arată dezactivat. Dacă ceva pare lipit pe el sau dacă este deteriorat în vreun fel, poate fi un dispozitiv de skimming. Steves spune:
„Fii atent la orice în slotul pentru carduri care ți-ar putea prinde cardul (sau în distribuitorul de numerar care ar putea prinde banii).
Se știe că hoții introduc în mod inteligent o buclă subțire de bandă. concepută pentru a-ți prinde cardul în slot, apoi se dau buni samariteni, care se oferă să „ajute” sau să-ți spună să-ți introduci din nou PIN-ul.”
În cele din urmă, el mai are un sfat dacă vă aflați într-o țară care folosește o altă monedă. Steves spune că, dacă retrageți numerar de la un bancomat european, limita zilnică poate fi o problemă, deoarece cursul de schimb poate oferi mai puțin decât vă așteptați.
Sunați imediat banca pentru a-i cere să crească limita ATM-ului înainte de a pleca. Și, bineînțeles, asigurați-vă că luați legătura cu banca, dacă bănuiți că ați fost înșelat, pentru a vă proteja contul și a primi un card nou.