A avea grijă de sănătatea intestinului cu o dietă bună crește imunitatea și oferă numeroase beneficii organismului. Știați că și casele în care locuim au un microbiom – un amestec de bacterii și alți microbi – iar perturbarea acestuia poate duce la astm, alergii și miros neplăcut, dar și la mucegai și umezeală?
Un microbiom bun al casei este plin de bacterii bune pentru a opri germenii rele, ciupercile și mucegaiul să scape de sub control.
A cunoaște ce este un microbiom sănătos al casei poate preveni bolile și, de asemenea, poate preveni un obicei care crește riscul de mucegai în locuință, scrie Homes and Gardens.
Ce este un microbiom al casei
Dr. Jerome Burke, Jr, toxicolog medical, explică: „Un microbiom este comunitatea de microorganisme, inclusiv bacterii, ciuperci și viruși care locuiesc într-un ecosistem. În acest caz, ne referim la o casă în care trăiesc oamenii și, uneori, animalele de companie și se întâmplă să împartă spațiul cu cantități masive de microorganisme.
Potrivit unui studiu, doar praful din casele oamenilor conține în medie 9.000 de specii diferite de microbi. Dr Burke explică: „Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder au analizat praful găsit în 1.200 de gospodării din Statele Unite și au descoperit că tipurile de bacterii și ciuperci variază în funcție de locul în care se află casa, cine locuiește acolo și de animalele de companie”.
Umiditatea și temperatura joacă un rol important
Atât umiditatea interioară, cât și temperatura influențează diversitatea comunităților bacteriene din interiorul casei. De aceea este important să aveți o ventilație bună și un flux de aer în casă, reducând riscul apariției mucegaiului.
De asemenea, dimensiunea spațiului și cât de des îl curățați vor afecta echilibrul. „La fel ca ventilația, numărul de ocupanți din casă sau materialele specifice utilizate pe o anumită suprafață a clădirii sunt importante”, adaugă dr. Burke.
Diferite tipuri de praf pot afecta componența microbilor.
„Casele de la sate conțin încărcătură microbiană mai mare decât casele urbane, conform unui studiu recent”, explică dr. Burke. De asemenea, „zonele cu climă temperată prezintă o diversitate microbiană mai mare decât zonele tropicale”, adaugă el.
Un alt studiu a constatat că multe specii de ciuperci care declanșează alergii sunt mai persistente în praful din regiunile mai uscate, ceea ce aduce în prim-plan importanța ștregerii prafului cât mai des.
„Ciupercile găsite în interiorul caselor au fost similare cu cele găsite în exterior, sugerând că acești microbi au fost aduși de afară și au puțin de-a face cu locuitorii gospodăriei”, adaugă dr. Burke.
Ce face un microbiom al casei să fie sănătos?
Există mulți factori care ar putea influența diversitatea microbiană din locuințe, dar importanța relativă a fiecăruia nu a fost încă cercetată și determinată foarte exact. Totuși, un studiu a arătat că oamenii de știință ar putea prezice funcția diferitelor spații din casă, doar analizând probele microbiene și de la o cameră la alta microbiomii vor varia.
Bacteriile din gură și intestinele umane din familiile Streptococcaceae și Lactobacillaceae pot fi găsite în majoritatea microbiomilor de acasă, lăsând gospodăria expusă unor boli. Curățarea în profunzime a celor mai murdare zone ale casei, cum ar fi băile, este o necesitate pentru a ține sub control aceste bacterii.
În termeni profani, acolo unde trăiesc oamenii, există și microbi obișnuiți, ceea ce înseamnă că o rutină obișnuită de curățare pe care o puteți respecta este importantă. Pe de altă parte, curățarea excesivă și utilizarea unor substanțe chimice dure poate fi contraproductivă pentru microbiomul casei și sănătatea ocupanților ei.
„Anumite populații pot fi afectate mai mult decât altele”, adaugă dr. Burke. „Copiii, adulții în vârstă, persoanele cu afecțiuni preexistente și gospodăriile cu statut socioeconomic scăzut sunt expuse la acest microbiom”, a explicat el.
Ce este un microbiom prost al casei
O casă care poate susține creșterea anumitor bacterii sau adăpostește viruși pentru perioade mai lungi de timp poate contribui la un microbiom prost al casei.
Dr Burke explică: „De exemplu, SARS-CoV2 poate trăi pe o suprafață poroasă până la trei zile. Acest lucru poate juca un rol major în contractarea bolii, dacă nu există un proces de curățare sau igienizare în mod regulat”.
Bacteriile, deși în mare parte inofensive, pot infecta indivizii și pot provoca simptome active ale bolii, inclusiv intoxicații alimentare și infecții ale pielii, precum și sindromul de șoc toxic – boli cauzate de stafilococ.
Micrococcus, explică dr. Burke, este o bacterie relativ inofensivă în formă de sferă.
„Este foarte frecventă pe piele și poate fi găsit și în sol, apă și produse din carne. În general, este un saprofit, adică se hrănește cu materiale moarte și în descompunere și poate provoca alterarea peștilor”, spune el.
Ce perturbă un microbiom sănătos al casei
Curățarea excesivă cu substanțe chimice dure poate perturba microbiomul casei.
Dr Kevin Huffman, fondator al companiei Ambari Nutrition, spune: „Un microbiom sănătos al casei este unul divers și robust. Curățenia excesivă, cu substanțe chimice abrazive, cum ar fi înălbitorul, distruge acest echilibru, ucigând bacteriile utile laolaltă cu cele dăunătoare. Inundațiile pot crea zone umede, care atrag creșterea mucegaiului – un semn clar al unui microbiom dezechilibrat, care poate provoca probleme respiratorii și alergii.
Eliana Coca, proprietarul E.C House Cleaning adaugă că agenții de curățare puternici, problemele de umiditate sau renovările casei pot perturba și echilibrul unui microbiom sănătos. Și lipsa ventilației perturbă echilibrul, „cauzând probleme. cum ar fi alergiile, astmul și creșterea mucegaiului”.
Cum să ai un microbiom sănătos al casei
Dr. Huffman spune că dacă există o problemă cu microbiomul casei, cauzată de ceva de genul mucegaiului, abordarea sursei este esențială.
„În cazul mucegaiului, uitați-vă la problemele de control și atenuare a umidității”, spune el.
Curățenia făcută în mod regulat, cu produse ecologice, și asigurarea unei bune ventilații vă poate ajuta. Adăugați plante de apartament, care pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului și pot duce la o comunitate microbiană mai bogată.
El recomandă pornirea ventilatoarelor, utilizarea dezumidificatoarelor și folosirea cu moderație a substanțelor chimice dure de curățare. De asemenea, plantele de apartament filtrează în mod natural aerul.