Richard Hutton, expert în educație financiară, a oferit mai multe sfaturi pentru cei care pun bani la saltea. Potrivit specialistului, economiile nu ar trebuie ținute cash sau într-un cont curent.

Expertul a oferit mai multe sfaturi pentru cei care pun bani la saltea

De asemenea, el spune banii trebuie investiți. Astfel, apar și câștigurile după o anumită perioadă de timp. Drept exemplu, el a spus că o sumă de câteva mii de euro nu fluctuează dacă sunt lăsați „în dulap” timp de 10 ani, deoarece volatilitatea este zero.

În schimb, șansa ca inflația să fie mai mare în aproape 10 ani este aproape garantată. Astfel, poți pierde „aproape garantat” bani, chiar dacă ai volatilitate zero, spune specialistul.

Totuși, dacă investești într-o companie care este într-o industrie care crește repede, sunt șanse foarte mari să câștigi.

„Dacă tu ai 8000 € cash și îi pui în dulap, dacă aștepți 10 ani, volatilitatea este zero, suma nu fluctuează. Dar care sunt șansele ca în 10 ani inflația să fie mai mare de zero? Aproape garantat. Deci aproape garantat poți pierde bani, chiar dacă ai volatilitate zero.

Luând exemplul opus, dacă investești într-o companie care este într-o industrie care crește repede, inteligența artificială, lider pe piața, foarte profitabilă, cotă de piață 90 la sută, cu mare avantaj competitiv, la o asemenea companie dacă tu cumperi acțiuni și aștepți 10 ani, sunt șanse foarte mari să faci bani, indiferent cat de mult se mișcă de la o zi la alta”, a declarat Richard Hutton în emisiunea „iThink”, la Antena 3.

bani, lei, ron
SURSA FOTO: Dreamstime

Primul pas este să investești în companii

Expertul în educație financiară a spus că primul pas este „să investești în companii”. Sunt doar câteva criterii simple, și anume să fie capitalizare foarte, foarte mare, dar investiție în companii direct, ca și cum îți creezi propriul ETF, potrivit specialistului.

Un alt criteriu foarte important este ca „vânzările să fie cel puțin duble în ultimii cinci ani”, a mai spus el.

„Primul pas este să investești în companii. Sunt doar câteva criterii simple, și anume să fie capitalizare foarte, foarte mare, dar investiție în companii direct, ca și cum îți creezi propriul ETF. Un alt criteriu foarte important este ca vânzările să fie cel puțin duble în ultimii cinci ani. Atât. Top 10 cele mai mari companii, care cresc cel mai repede. Eu o dată pe an verific care sunt acelea, și gata”, a conchis el.

Un ETF reprezintă o colecție diversificată de active

Potrivit informațiilor publicate de XTB, un ETF (n.red. Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active. Acesta se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum:

  • acțiuni;
  • obligațiuni;
  • indici;
  • mărfuri.

ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței, sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice.

Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.

Prețul unui ETF indică valoarea de piață a acestuia, care poate fi diferită de cea a activului net unitar, și reprezintă un produs al cererii și ofertei pe piața respectivă.