Ce să NU mâncăm în zilele de post?

Cei care țin post ar trebui să se ferească de acizii grași trans, ne avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic. Acești acizi sunt diferiți de cei găsiți în mod natural în grăsimile de origine animală. Ei prezintă un pericol pentru sănătatea noastră.

Grăsimile trans se formează atunci când uleiurile vegetale sunt transformate din stare lichidă în stare solidă. Au potențial cancerigen, motiv pentru care există o legislație europeană care limitează prezența lor la maximum 2g la 100g de grăsime.

Industria alimentară a fost obligată să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să ajusteze producția de margarină. Totuși, încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, deoarece este mai ieftină.

Acizii grași trans sunt prezenți în toate produsele care presupun un amestec de făină și margarină, cum ar fi produsele de panificație și patiserie. Se găsesc și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, în care grăsimea animală este înlocuită cu grăsime de cocos sau de palmier și margarină.

Pe scurt, orice produs care conține grăsime vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans.

Mihaela Bilic
SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Feriți-vă de margarină, smântâna vegetală și grăsimi vegetale

Pizza făcută cu mozzarella de calitate slabă, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este bogată în acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie vândute pe stradă și majoritatea produselor destinate postului sunt susceptibile să conțină acești acizi, deoarece grăsimile trans apar doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Mihaela Bilic ne recomandă să evităm margarina, grăsimea de cocos și de palmier.

Cei care țin post ar trebuie să mănânce legume preparate simplu, în stil tradițional. Este preferabil să optăm pentru un ghiveci de legume în loc de paste tartinabile și produse de patiserie pentru post.

„Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans.

La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline.

Iar pentru cei care țin post, puneți accentul pe legume și leguminoase boabe, pe mâncare gătită din ingrediente simple, așa cum făceau bunicii noștri. Mai bine un ghiveci de legume, decât paste tartinabile și patiserie de post. Și nu uitați că sunt doar 10 zile cu dezlegare la ulei și vin, până și religia știe că excesul de grăsimi vegetale nu este sănătos”, a scris ea pe Facebook.