Un sondaj Socure din octombrie analizează acțiunile celor care au cont și card la bancă. Mulți consumatori comit o greșeală pe care comercianții o consideră fraudă „prietenoasă”, iar companiile de securitate au început să analizeze atent situația. Despre ce este vorba?

Avertisment pentru cei cu cont și card la bancă

Potrivit CNBC, oamenii pot contacta comerciantul în momentul în care un produs este comandat online, iar acesta nu corespunde aşteptărilor după ce a sosit. Totuși, mulți consumatori sar peste acel pas şi doar contestă tranzacţia cu cardul de credit.

Sondajul Socure arată că mai mulţi consumatori fac exact asta, unii cu rea-credinţă, pentru a-şi recupera banii de la emitentul cardului, chiar dacă nu există nicio problemă cu achiziţia.

Comercianții consideră această acțiune o fraudă „prietenoasă”, iar companiile de securitate şi de carduri de credit au început să analizeze atent situația.

Acest tip de fraudă este responsabilă pentru pierderi de 100 de miliarde de dolari

Acest tip de fraudă este responsabilă pentru pierderi de 100 de miliarde de dolari pentru comercianţi în fiecare an. Totodată, 35% dintre americani au comis fraude de „primă parte”. Simultan, 40% cunosc pe cineva care a făcut-o, potrivit sondajului Socure, realizat pe 1.000 de adulţi.

Experții din SUA subliniază că o parte a problemei este simplă. Contestarea plăţilor a devenit mai uşoară pentru consumatori în ultimii ani.

Rodrigo Figueroa, director de operaţiuni al Chargeback Gurus, o companie care ajută companiile să recupereze venituri, a oferit mai multe informații.

„Există dispute legitime, iar procesul de rambursare a fost construit pentru a recunoaşte şi pentru a oferi un fel de ajutor pentru acele dispute legitime. Acum vedem acest nivel masiv de abuz”, a declarat Rodrigo Figueroa.

card
SURSA FOTO: pixabay.com

Identificarea fraudelor prietenoase poate fi dificilă

De asemenea, specialiștii în carduri de credit spun că identificarea fraudelor prietenoase poate fi dificilă.

„Există o mulţime de statistici în legătură cu creşterea acesteia, dar se pare că aproape că devine un termen pentru tot ceea ce pur şi simplu nu înţelegem. Cuvântul fraudă este uneori folosit cam liber”, a declarat Robert Painter, vicepreşedinte pentru parteneriate la platforma de protecţie împotriva fraudei la platforma Kount, a companiei Equifax.

Totuși, în unele cazuri nu există intenţia de a frauda. Un consumator care nu recunoaşte numele comerciantului folosit pentru a identifica o achiziţie pe factura cardului de credit ar putea contesta debitarea ca fiind frauduloasă.

Chi Chi Wu, avocat senior la Centrul Naţional de Drept pentru Consumatori, o oferit mai multe explicații. Specialista spune că este vorba despre o dispute legitimă, potrivit legii Fair Credit Billing Act.

„Comerciantul aplică o plată pe un cont de card de credit şi nu foloseşte numele cunoscut, iar consumatorul contestă acest lucru. Aceasta este o dispută legitimă conform legii. Au dreptul la lămuriri”, a spus Wu.

Totuşi, acest scenariu poate fi etichetat drept fraudă prietenoasă. Potrivit raportului Socure, 29% dintre cei care au declarat că s-au implicat în fraude primare au spus că a fost un accident.

Alţii au spus că se confruntă cu dificultăţi economice (34%). 19% dintre persoane cunoşteau pe altcineva care a scăpat cu această manevră şi au încercat-o.

Comercianţii pot simţi impactul din cauza unui volum mare de rambursări. Ei se lovesc des de această problemă când un furnizor de card de credit cere unui comerciant să repare o tranzacţie contestată de consumator ca fiind frauduloasă.