Telefonul poate fi cea mai bună cale de a comunica cu lumea exterioară, ajutându-vă să rămâneți în contact cu familia și prietenii. Dar, la fel de bine, poate fi un mijloc prin care escrocii pot găsi o cale ușoară de a se introduce între voi și banii voștri, prin metode înșelătoare.
Așadar, înainte de a răspunde la un apel de pe număr necunoscut, gândiți-vă de două ori. Cu cât sunteți mai conștienți de aceste activități infracționale, cu atât mai bine veți fi protejați de orice schemă a escrocilor, potrivit FinanceBuzz.
Escrocherie cu apelul înapoi
Este posibil să primiți un mesaj vocal de la o companie sau o organizație care vă spune să le sunați înapoi pentru a rezolva o anumită problemă. Înainte de a reveni la apel, faceți câteva cercetări. Dacă apelantul pretinde că este de la o companie pe care o recunoașteți, sunați acea companie și întrebați dacă apelul este real. Dacă nu recunoașteți compania, ignorați apelul și ștergeți mesajul vocal.
Metoda Juice-jacking
Atacatorii cibernetici au creat tot felul de metode de compromitere a dispozitivelor de tip smartphone, tehnica purtând numele Juice Jacking. Cu această înșelătorie, escrocii merg în locuri publice – cum ar fi aeroporturi și hoteluri – și introduc programe malware în stațiile de încărcare. Când vă încărcați telefonul la una dintre aceste stații, atacatorul poate încărca programe malware pe telefon. Pentru a evita asta, utilizați cablurile personale pentru încărcare.
Apeluri false de ”asistență pentru clienți”
Este posibil să primiți un apel de la cineva care pretinde că este de la o companie de renume – cum ar fi Microsoft sau Apple, anunțându-vă că există o problemă cu telefonul sau computerul vostru. Apelantul se poate oferi apoi să rezolve problema contra unei taxe. În realitate, nicio companie nu va face așa ceva.
Escrocherii cu carduri cadou
Uneori, s-ar putea să primiți un telefon de la un escroc, care încearcă să vă vândă ceva și insistă să cumpărați acel lucru cu carduri cadou. Escrocii vă pot cere să mergeți la un magazin local și să obțineți un card cadou Visa, preplătit sau un card cadou la un anumit magazin, cum ar fi Target sau Amazon. Escrocii folosesc această tehnică deoarece un card cadou este mai greu de urmărit decât un card de credit obișnuit și este mai ușor să furi bani de la tine înainte de a realiza că este o înșelătorie.
Amenințări false ale Fiscului
Ați primit un apel intimidant de la Fisc în legătură cu impozitele neplătite? Escrocii vizează teama oamenilor de a fi sunați de IRS. În unele cazuri, vă vor amenința, presându-vă să le dați bani. Închideți telefonul și contactați direct Fiscul.
Sunteți anunțat că un membru al familiei este în pericol
Când postezi online informații despre copii sau alți membri ai familiei, asta se poate întoarce, adesea, împotriva ta. Escrocii care obțin aceste informații vă pot suna, pretinzând că sunt un prieten al unui membru al familiei și vă vor anunța că o persoană apropiată are probleme mari și are nevoie de bani imediat. Vi se cere să furnizați informațiile cardului de credit, la telefon. Dacă primiți un astfel de apel, închideți și sunați direct pe persoana respectivă pentru a vă asigura că nu i s-a întâmplat nimic.
Garanții auto false
Escrocii vă pot suna în legătură cu garanția mașinii, spunând că aceasta va expira dacă nu o reînnoiți rapid cu o plată. Sută la sută poate fi vorba de o escrocherie.
Escrocherie cu un singur apel
Nu vă deranjează când vă grăbiți să răspundeți la telefon, dar apelantul închide după un singur apel? Apelul poate veni de la un escroc. Escrocii care fac apeluri „One Ring” speră că îi vei suna înapoi. Odată ce te au pe linie, va urma o tentativă de înșelătorie.
Escrocherie cu fraude bancare
Așa cum escrocii știu că s-ar putea să nu gândiți rațional când uzurpă identitatea Fiscului, știu și că nu veți pune la îndoială apelul băncii legat de o problemă cu contul bancar. Nu vă lăsați ispitit de cel care sună și pretinde că este de la bancă, cerând informații despre cont sau parole. Un astfel de comportament este aproape sigur parte dintr-o înșelătorie. Dacă sunteți îngrijorat, sunați direct banca pentru a afla dacă există o problemă reală.
Escrocherii prin phishing cu parole
Niciodată nu furnizați parole pentru niciunul dintre conturile pe care le aveți, celor care vă sună. Escrocii vor folosi orice informații de conectare și parole pe care le obțin pentru a vă pătrunde în conturi.