Avertisment pentru cei cu telefon mobil. Rămâneți instant fără bani: Fiți vigilenți

inselatorie telefon

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă metodă de înșelătorie face tot mai multe victime în România. Escrocii, folosindu-se de o tehnologie care le permite să afișeze numere de telefon ce par a fi legitime, precum cele ale băncilor sau instituțiilor de stat, își sună victimele și încearcă să le obțină datele personale și bancare. Din păcate, mulți oameni cad în această capcană, fiind convinși de aparența oficială a apelurilor.

O nouă înșelătorie periculoasă. Un bărbat a relatat cum a fost la un pas să piardă o sumă considerabilă de bani, respectiv 40.000 de euro, într-o simplă convorbire telefonică. Acesta a fost contactat de un pretins funcționar al unei bănci, care părea extrem de bine informat despre datele sale personale, inclusiv numele și adresa de e-mail. Mai mult, apelul părea să provină de la un număr de telefon oficial al unei sucursale a Garanti Bank.

O nouă metodă de înșelătorie face tot mai multe victime în România

În convorbire, „funcționarul” l-a informat pe bărbat că a obținut un credit de nevoi personale de 40.000 de euro, chiar dacă acesta nu avea cont la banca respectivă. Deși bărbatul și-a dat repede seama că este vorba despre o înșelătorie, escrocul a încercat să-l convingă că ar trebui să „acționeze imediat” pentru a nu pierde banii. Spre norocul său, victima nu s-a lăsat convinsă și a închis apelul, raportând imediat incidentul către banca reală.

În timpul apelului, escrocii obțin informații personale valoroase, cum ar fi datele bancare sau datele de identificare,

Spoofing-ul este o metodă de înșelătorie prin care escrocii folosesc tehnologia pentru a masca numărul real de telefon și a afișa în schimb un număr de telefon aparent oficial. Astfel, victima vede un număr de contact legitim, precum cel al băncii sau al unei instituții de stat, și este tentată să răspundă, crezând că apelul este autentic. În timpul apelului, escrocii obțin informații personale valoroase, cum ar fi datele bancare sau datele de identificare, sub pretextul unor verificări sau tranzacții urgente.

SURSA FOTO: Dreamstime

Specialiștii de la DNSC au oferit câteva sfaturi

Specialiștii de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) au oferit câteva sfaturi pentru a ajuta populația să recunoască un apel fals:

  1. Verificați informațiile oferite – Fiți atenți la detalii: dacă cineva vă oferă informații „prea bune pentru a fi adevărate” sau folosește un ton alarmist, există șanse mari să fie vorba despre o înșelătorie;
  2. Întrebați de ce este necesară divulgarea anumitor date – Băncile și instituțiile nu cer niciodată informații personale confidențiale prin telefon;
  3. Contactați banca sau instituția – Dacă sunteți contactat de cineva care pretinde că reprezintă o bancă, închideți apelul și sunați înapoi la numărul oficial de pe site-ul instituției.

DNSC avertizează că astfel de înșelătorii vizează colectarea datelor sensibile ale victimelor

Anul acesta au fost înregistrate numeroase apeluri de acest tip nu doar din partea „reprezentanților” unor bănci, ci și în numele unor instituții de stat, ceea ce indică o expansiune a fenomenului. DNSC avertizează că astfel de înșelătorii vizează colectarea datelor sensibile ale victimelor, cu scopul de a accesa conturile bancare și de a realiza tranzacții ilegale.

Pentru a evita să devii victima acestor atacuri, experții recomandă câteva măsuri simple de siguranță:

  • Nu divulgați informații personale – Nu oferiți niciodată date personale, financiare sau de autentificare unei persoane care vă contactează neanunțat, indiferent de cât de oficială pare situația;
  • Verificați identitatea apelantului – Sunați la numărul oficial al băncii sau al instituției și verificați dacă apelul este autentic;
  • Informați-vă și fiți vigilenți – Fiți la curent cu tehnicile de înșelătorie actuale și învățați cum să recunoașteți posibile escrocherii.