Avertisment pentru cei născuți înainte de 1984. Nu trebuie să mai consume toate aceste alimente

frigider

SURSA FOTO: Dreamstime

Informația momentului pentru cei născuți înainte de 1984. Alimentele procesate sunt cei mai mari inamici ai organismului. Pot duce la creșterea în greutate, cresc riscul de diabet de tip 2 și boli inflamatorii și pot provoca alte afecțiuni. Alimentele procesate pot fi savurate, cu moderație, dar trebuie evitate mai ales după vârsta de 40 de ani.

Alimentele procesate conțin, de obicei, sirop de porumb bogat în fructoză, uleiuri hidrogenate și arome artificiale, sare, zahăr și grăsimi saturate; toate acestea sunt extrem de dăunătoare sănătății metabolice.

Principalii vinovați pentru sănătatea metabolică precară

De asemenea, au mai puține proteine și fibre, nutrienți importanți de care corpul are nevoie.

Dieteticienii sunt de acord că alimentele procesate, cum ar fi chipsurile de cartofi, conservele și unele dintre alimentele congelate, sunt principalii vinovați pentru sănătatea metabolică precară și ar trebui evitate după vârsta de 40 de ani.

Iată care sunt cele mai rele alimente procesate, potrivit Shefinds.

1. Chipsuri de cartofi

Carbohidrații din alimentele rafinate, cum ar fi chipsurile de cartofi, se deplasează rapid prin sistemul digestiv. Acest lucru poate duce la simptome de inflamație a stomacului, cum ar fi balonare, crampe și gaze. Conținutul ridicat de grăsimi și calorii din chipsuri nu face decât să crească greutatea și nivelul de zahăr din sânge.

„Chipsurile de cartofi sunt procesate și prăjite cu adaos de sodiu sau arome artificiale”, spune Trista Best, dietetician la Balance One Supplements.

Asta poate duce la inflamarea stomacului și excesul de grăsime viscerală.

2. Gogoșile

Deși există tone de alimente procesate nesănătoase, gogoșile sunt printre cele mai nocive, deoarece sunt și prăjite și bogate în zahăr rafinat.

Zaharul și siropul de porumb bogat în fructoză pot dăuna sănătății intestinale și pot provoca inflamații în stomac.

„Zăhărul și siropul de porumb bogat în fructoză sunt foarte inflamatorii și pot cauza balonare și probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil”, notează medicul nutriționist Heidi Moretti.

3. Conserve cu conținut ridicat de sodiu

Supele și alimentele conservate pot duce la inflamarea stomacului din cauza conținutului ridicat de sodiu. Multe alimente conservate, în special supele la pachet, conțin niveluri ridicate de sodiu și conservanți.

Deși aceste opțiuni convenabile pot părea o soluție care economisește timp, conținutul lor ridicat de sodiu ne poate îmbolnăvi.

4. Pâinea albă

Pâinea este un aliment care ar trebui consumat cu moderație din pricina naturii sale procesate și rafinate. Pâinea, de orice tip, este densă caloric și inflamatoare.

Pâinea albă este cel mai prost tip de cereale rafinate, deoarece este încărcată cu carbohidrați rafinați, este lipsită de fibre și alți nutrienți benefici, provocând o creștere rapidă a glucozei.

5. Mix de fructe uscate

Multe mix-uri din comerț conțin un amestec de nuci, fructe uscate și uneori ciocolată. Deși nucile oferă nutrienți benefici, densitatea calorică generală a amestecului poate fi mare, mai ales atunci când sunt combinate cu adaosuri de zahăr.

Fructele uscate conțin adesea zaharuri adăugate, iar ciocolata sau bomboanele contribuie cu calorii suplimentare și zaharuri rafinate.

6. Cerealele

Densitatea calorică a acestui aliment, combinată cu carbohidrații rafinați fac din cereale o rețetă ideală pentru creșterea în greutate, explică Best. Acest lucru se datorează faptului că te vor face să te simți sătul, dar organismul va arde rapid caloriile și te va face să-ți fie foame la scurt timp după aceea.

7. Margarina

Experții în sănătate avertizează că poate fi unul dintre cele mai periculoase alimente.

„Margarina este foarte nesănătoasă”, spune dieteticianul Nataly Komova.

Conține cantități mari de grăsimi trans și grăsimi omega-6 pro-inflamatorii, cele mai rele grăsimi care cresc LDL, ceea ce duce la un risc de boli de inimă. În plus, grăsimile trans pot cauza rezistență la insulină, afectând metabolismul.

8. Biscuiți și prăjituri

Se știe că grăsimile trans, care se găsesc în aproape orice tip de mâncare, provoacă inflamație. Le lipsesc nutrienții, provoacă obezitate, au cantități nesănătoase de zahăr și sodiu și sunt calorii goale.

Dacă mâncați cantități excesive de biscuiți sau alte prăjituri din comerț, este timpul să le eliminați pentru a reduce daunele pe care le pot avea asupra sănătății.

Ca și băuturile carbogazoase și chipsurile, prăjiturile și biscuiții pot crea dependență.

9. Produse de patiserie

Încărcate cu zaharuri rafinate, grăsimi nesănătoase și făină procesată, produsele de patiserie, pe care obișnuim să le consumăm mai ales dimineața, pot contribui la probleme precum creșterea în greutate și duc la răspunsuri inflamatorii în organism.

„Prăjiturile de patiserie sunt inflamatorii și dăunează sănătății intestinale datorită conținutului ridicat de zahăr și făină rafinată”, avertizează Richards.

Aceste ingrediente contribuie la creșterea rapidă a zahărului din sânge, determinând eliberarea insulinei, și provocând inflamație cronică.

10. Mezelurile

Mezelurile și alte produse din carne procesate se află în fruntea listei cu alimente care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral. Șunca, salamurile și alte produse din carne procesată pot dăuna grav sănătății metabolice.

„Pe lângă faptul că sunt o bombă cu grăsimi saturate, ceea ce duce la probleme cardiovasculare, colesterol ridicat sau creștere în greutate, majoritatea porcilor primesc doze mari de antibiotice pentru a-i menține în viață înainte de a fi sacrificați”, subliniază Richards.

În plus, majoritatea acestor mezeluri au un conținut excesiv de sodiu, dăunător organismului. Excesul de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.