Avertisment pentru cei născuți înainte de anii 80. Crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 50%

pensii, pensie, pensia, pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

Avertisment pentru cei născuți înainte de anii 80. Pregătirea cinei nu a fost niciodată mai simplă, datorită tehnologiei și a serviciilor de livrare a alimentelor, care ne ușurează mult viața.

Avertisment pentru cei născuți înainte de anii 80. De ce nu ar trebui să mai consume aceste alimente

Avertisment pentru cei născuți înainte de anii 80. Pregătirea cinei nu a fost niciodată mai simplă, datorită tehnologiei și a serviciilor de livrare a alimentelor, care ne ușurează mult viața. În loc să cauți prin zeci de cărți de bucate rețeta perfectă, poți căuta mai simplu pe Google rețete sănătoase (chiar și mai puțin sănătoase), iar toate ingredientele necesare vor sosi la ușă în mai puțin de două ore.

Sau puteți comanda direct anumite preparate direct de la orice restaurant. De asemenea, puteți da fuga la congelator, pentru a scoate rapid o pizza congelată, pe care nu trebuie decât să o băgați în cuptor. Studiile arată, însă, că această ultimă variantă este cea mai proastă alegere, dacă ținem la sănătate și vrem să trăim mai mult.

O meta-analiză din 2024 din Journal of Neurology a constatat că dieta bogată în alimente ultraprocesate, cum ar fi pizza congelată, înseamnă un risc cu 44% mai mare de a dezvolta demență. Pizza congelată are multe ingrediente procesate, care pot contribui la apariția unor afecțiuni cronice și pot crește riscul de deces prematur, scrie Healthdigest.

Ingrediente procesate cu nemiluita în pizza congelată

Conform unui articol din 2019 din revista Public Health Nutrition, puteți vedea dacă un aliment este ultraprocesat, verificând lista de ingrediente. Ingredientele procesate sunt cele pe care, de obicei, nu le veți găsi în bucătărie, inclusiv carnea separată mecanic, uleiurile hidrogenate și aditivii, care cresc durata de valabilitate. Iar pizza congelată nu face excepție.

O pizza cu pepperoncini folosește printre ingredientele sale făină de grâu îmbogățită, amidon alimentar modificat și enzime. Pepperoncini poate suna tentant, dar aceste mezeluri procesate conțin carne separată mecanic, nitrați de sodiu și conservanți precum BHA și BHT. Conțin și un „ingredient alimentar de bioinginerie” nespecificat, ceea ce înseamnă că unul dintre ingrediente a fost modificat în laborator.

Riscul consumului de alimente procesate

Conform unui articol din 2022 din Jurnalul American de Epidemiologie, persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate au un risc de mortalitate cu 29% mai mare, în comparație cu persoanele care mănâncă mai multe alimente integrale. Carnea roșie și carnea procesată, cum ar fi pepperoni, sunt legate de un risc de deces cu 15% mai mare.

O analiză din 2021 a observat modul în care alimentele ultraprocesate au fost legate de mortalitatea cauzată de anumite boli. Dietele bogate în alimente ultraprocesate pot crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 50% și decesele din cauza unor afecțiuni ale inimii cu 66%.

Cel mai mult contează cantitatea de alimente ultraprocesate pe care le consumăm. Pentru orice creștere cu 10% a caloriilor din alimente ultraprocesate, riscul de deces prematur, din orice cauză, crește cu 15%. Deoarece alimentele procesate sunt lipsite de nutrienți precum fibrele, un consum mare poate duce la un dezechilbru al nivelurilor energetice și chiar la creșterea poftei de mâncare. Alimentele ultraprocesate pot duce la creșteri și scăderi ale zahărului din sânge și vă pot lăsa lipsiți de energie.

Risc de hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer

Pe lângă efectele zilnice cunoscute ale unei diete bazate pe alimente procesate, există și unele efecte extrem de importante pe termen lung. Consumul de alimente procesate este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer și diabet de tip 2.

Un alt motiv pentru care ar trebui să ne ținem departe de alimentele procesate ar trebui să fie structura lor, care nu are nimic de-a face cu produsele naturale. Alimentele procesate sunt, în esență, formule industriale. Lista de ingrediente este mai mult o formulă chimică și nu veți găsi nimic natural în produsul final.