Specialiștii avertizează că, odată învechiți, cartofii pot dezvolta solanină, un glicoalcaloid toxic care, în concentrații ridicate, poate cauza simptome severe, inclusiv halucinații, paralizie și chiar deces.
Cartofi otrăvitori periculoși, în piețe și magazine
Specialiștii avertizează asupra riscurilor asociate consumului de cartofi vechi, subliniind că aceștia pot dezvolta o toxină potențial letală.
Dr. Samuel Choudhury, medic de familie din Singapore, susține că, atunci când sunt lăsați prea mult timp în dulap, cartofii pot acumula o toxină mortală.
Într-un videoclip distribuit pe Instagram celor 216.000 de urmăritori ai săi, medicul recomandă evitarea cartofilor care au încolțit sau au început să capete o nuanță verzuie.
Petele verzi de pe cartofi sunt un indicator cunoscut al prezenței solaninei, o toxină care poate provoca simptome digestive severe, halucinații, paralizie și chiar deces în cazurile grave.
De asemenea, există riscul legat de germenii ce apar pe cartofii expuși la lumină și umiditate pentru o săptămână sau două.
Semnele cartofilor periculoși
Consumul unei cantități mari de cartofi verzi sau încolțiți poate duce la diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri extreme, decesul.
A fost raportat un caz în care o familie de șapte membri a pierdut doi membri, subliniind necesitatea de a fi precauți. În astfel de cazuri, este recomandată transformarea cartofilor în compost și achiziționarea unora proaspeți.
Germinarea, culoarea verde și gustul amar pot fi indicii ale prezenței toxinei
Potrivit explicațiilor Dr. Choudhury, cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt depozitați la întuneric.
În condiții de depozitare prea calde, luminoase sau umede, ochii lor latenți încep să crească. Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, o doză toxică de solanină poate apărea de la o concentrație de 1 mg pe kilogram de greutate corporală.
Neurotoxina solanină poate duce la intoxicații grave la oameni și animale, ce pot deveni chiar fatele
Solanina este un glicoalcaloid toxic, format din 27 de atomi de carbon, prezent în diverse părți ale plantelor din familia Solanaceae, cum ar fi cartoful, roșia, vânăta și lăsniciorul.
Deși solanina ingerată are o toxicitate mai redusă decât cea administrată parenteral, acumularea acesteia în anumite condiții poate fi periculoasă, provocând intoxicații grave la oameni și animale, cu manifestări gastrointestinale, neurologice și exantematoase, care pot deveni fatale.
Manifestările intoxicației cu solanină includ tulburări gastrointestinale și neurologice, cum ar fi greață, diaree, vărsături, crampe stomacale, dureri de cap, amețeli, prurit și aritmii cardiace. În cazurile severe, simptomele pot evolua către halucinații, paralizie, febră, icter, dilatarea pupilelor și chiar deces.
Cum reducem solanina
Totuși, dacă un cartof este ferm și are germeni mici, îndepărtarea acestora poate contribui la reducerea toxinei. În mod similar, decojirea cartofilor ajută la scăderea concentrației de solanină, întrucât toxina se acumulează chiar sub coajă.
Pentru a reduce nivelul de solanină din cartofi, vinete și roșii, este recomandat să se îndepărteze părțile verzi sau încolțite, să se decojească legumele și să se gătească bine, deoarece prepararea termică scade concentrația acestui compus toxic.
Pentru a-i păstra proaspeți, cartofii ar trebui depozitați într-un dulap ușor mai cald decât frigiderul.