Noua metodă de fraudă folosită de infractori
Polițiștii atrag atenția asupra unei noi metode de fraudă, cunoscută sub numele de „spoofing„. Aceasta implică trimiterea de mesaje, fie prin e-mail, fie prin SMS, care par să fie trimise de instituții bancare de încredere. Aceste mesaje alertează destinatarii cu privire la o tranzacție suspectă efectuată folosind conturile bancare ale acestora.
Într-un astfel de context, victimele sunt contactate de diverse persoane care pretind că sunt angajați ai departamentului antifraudă din cadrul unor instituții bancare din România. Apelurile sunt, de obicei, efectuate de pe numere de telefon similare cu cele ale unităților bancare. Apelantul solicită informații personale, datele de pe card și codul de securitate, pretinzând că există o plată suspectă și că acele informații sunt necesare pentru a anula tranzacția.
„Este important să reţineţi că instituţiile bancare nu vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS!” au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Poliţiei.
Aceştia recomandă utilizatorilor de servicii bancare să verifice întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date personale.
Deţinătorii de carduri bancare sunt sfătuiți să nu divulge niciodată informaţii personale sau coduri de securitate către persoane necunoscute.
„Dacă aveţi orice îndoială cu privire la legitimitatea unui apel sau mesaj, contactaţi direct instituţia bancară în cauză folosind numerele de contact oficiale”, au mai transmis autoritățile clienţilor băncilor.
Pericolul SMS-urilor
Potrivit Forbes, una dintre tehnologiile cu cea mai rapidă schimbare este mesageria. iMessage a îmbrățișat criptografia post-cuantică. În același timp, Google Messages a integrat inteligența artificială generativă. Cu toate acestea, cea mai semnificativă schimbare urmează să apară odată cu implementarea RCS de către Apple, programată pentru această toamnă.
În ciuda acestor progrese tehnologice, tehnologia veche SMS, care datează din anii ’90, continuă să fie prezentă și să fie incorporată în toate smartphone-urile. Este folosită predominant pentru notificări legate de livrări, coduri de acces unice, actualizări ale soldului bancar și confirmări ale achizițiilor. Totuși, conversațiile personale s-au mutat pe platforme precum WhatsApp, Telegram sau chat-urile IP RCS/iMessage.
Frauda prin SMS-uri este cunoscută și sub numele de smishing. Denumirea reprezintă o combinație între phishing și mesaje text. Această metodă continuă să provoace victime. Numai în Statele Unite, utilizatorii de smartphone-uri au suferit pierderi de peste 300 de milioane de dolari în fiecare an. Zilnic, aproximativ 400.000 de mesaje text periculoase sunt trimise. Iar cercetările arată că aproape 40% dintre toți utilizatorii de smartphone-uri le primesc. Mai multe puteți citi aici.