Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu în care a evidențiat politicile agresive ale Rusiei și corupția ca fiind principalele amenințări la adresa securității Moldovei. Ea a subliniat că menținerea păcii în regiune depinde de solidaritatea și sprijinul continuu al comunității internaționale, în special în contextul conflictului din Ucraina.
Maia Sandu, despre importanța păcii, independenței și începerii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană
Maia Sandu a menționat că războiul reprezintă cea mai grea încercare pentru orice țară și familie. Ea s-a arătat surprinsă că, în ciuda speranțelor proprii și ale înaintașilor, ororile războiului au devenit realitate odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Președinta a recunoscut că pacea actuală în Republica Moldova se datorează eroismului poporului ucrainean, sprijinului acordat de diverse țări, inclusiv România, și eforturilor depuse pentru menținerea stabilității și prevenirea preluării puterii de către forțele pro-război în Moldova.
„Noi astăzi avem pace în Republica Moldova datorită eroismului poporului ucrainean, datorită susținerii pe care Ucraina o primește din partea mai multor țări, inclusiv din partea României, și datorită eforturilor noastre de a menține stabilitatea, de a nu permite forțelor pro-război să preia puterea în Republica Moldova, și în 2024 vom continua să muncim pentru a consolida capacitatea instituțiilor noastre”, a declarat Maia Sandu pentru Veridica.
Provocările viitoare pentru Republica Moldova
În ceea ce privește provocările viitoare, Maia Sandu a subliniat importanța consolidării capacității instituțiilor pentru a face față amenințărilor. Recent, Parlamentul a aprobat o nouă strategie de securitate, identificând politica agresivă a Rusiei și corupția endemică drept principalele probleme. Președinta a subliniat că asigurarea sprijinului continuu pentru Ucraina este esențială pentru stabilitatea regională.
În contextul facilitării cetățeniei ruse pentru moldoveni, președintele moldovean a respins ideea ca aceștia să devină „carne de tun” pentru Kremlin și Vladimir Putin. Ea a reafirmat angajamentul de a proteja moldovenii și de a-i informa corect cu privire la riscurile asociate.
„Este clar că cei de la Kremlin au nevoie de carne de tun pentru a continua acest război, dar moldovenii nu vor să fie sacrificați într-un război nedrept. Am această certitudine și știu că mulți moldoveni au ales să plece din Federația Rusă în momentul în care a început această agresiune.
Noi ne dorim pace pentru cetățenii noștri, oriunde s-ar afla ei, în țară sau în afara țării. Și vom continua să facem totul pentru ca să îi protejăm și pentru ca să îi informăm corect pe oameni, să poată să se protejeze de asemenea pericole”, a spus Maia Sandu.
Întrebată despre câți cetățeni moldoveni aflați în Federația Rusă au depus cerere pentru obținerea cetățeniei ruse în regim accelerat, Maia Sandu a precizat că nu are aceste statistici.
„Avem statistici despre moldoveni care revin din Federația Rusă, despre moldoveni care au depus actele să-și recapete cetățenia Republicii Moldova. Știm despre faptul că mulți moldoveni pleacă din Federația Rusă la muncă în statele europene și acest număr este tot mai mare”, a precizat ea.
E nevoie de solidaritate pentru că Vladimir Putin nu se va opri
Președintele Moldovei, Maia Sandu, a insistat asupra necesității solidarității internaționale și a sprijinului pentru Ucraina în fața agresiunii ruse, subliniind că o abordare unită este crucială pentru menținerea păcii și securității în regiune.
„Toată lumea trebuie să înțeleagă că Putin nu se va opri dacă nu va fi oprit și dacă Putin nu va fi oprit, costurile vor fi mult mai mari pentru toți. Bineînțeles, Ucraina face sacrificiul suprem. Dar da, dacă Kremlinul nu este oprit, atunci cu toții vom suporta costuri mult mai mari. Și este în interesul tuturor, nu doar în interesul Ucrainei și în interesul Republicii Moldova ca Ucraina să câștige acest război, să fie ajutată. Acum și eu contez și cred în unitatea lumii democratice și sper că Ucraina va obține în continuare tot sprijinul de care are nevoie și suntem recunoscători pentru tot ajutorul pe care l-a primit până acum din partea mai multor țări.
Republica Moldova încearcă să ajute cum poate, inclusiv antrenând geniști din Ucraina, oferind sprijin, bineînțeles, unui număr mare de refugiați care au ales să rămână în Republica Moldova, oferind sprijin umanitar și promovând cauza victoriei Ucrainei în lume. Pentru că de fiecare dată când am ocazia, vorbesc despre nevoia de a sprijini Ucraina”, a declarat ea.