Alianța Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să se pregătească de un conflict cu Federația Rusă, spune ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Acesta spune că Rusia trebuie lăsată de-o parte.
NATO trebuie să se pregătească de război cu Rusia
Țările europene și Alianța Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să se pregătească de un conflict cu Rusia pe o perioadă de zeci de ani. Acesta a fost avertismentul ministrului german al Apărării, Boris Pistorius.
La Conferința de securitate de la Munchen, el a declarat că eforturile în ceea ce privește includerea Rusiei într-o securitate europeană au eșuat.
„Toate aceste încercări au venit în contradicţie cu strategia Kremlinului de a-şi reinstala dominaţia în Europa Centrală şi de Est”, a afirmat el.
El a mai spus că aliații vor susține în continuare Ucraina, atâta timp când războiul continuă împotriva țării.
„(…) indiferent cât timp (preşedintele rus Vladimir) Putin va continua acest război ilegal şi fără sens împotriva unei naţiuni suverane şi iubitoare de libertate”, a declarat Pistorius.
Pe fond, oficialul german spune că asta înseamnă că Europa va trăi cu ceea ce el a numit linii de demarcație. Aceste linii vor exista zeci de ani.
Mai precis, el se referă la Europa, pe de o parte, și la Rusia, de cealaltă parte.
„Europa liberă şi democratică pe de o parte, Rusia belicoasă şi autoritară, pe de altă parte”, a adăugat el.
Restabilirea puterii militare a NATO în Europa
El a afirmat mai departe că asigurarea de viață constă în descurajarea eficientă. Pe fond, el spune că există trei aspecte cheie în stabilirea unui sistem eficient de descurajare.
Alianța ar trebui:
- să investească mai mult în apărare
- să-și revitalizeze capacitatea industrială pentru producția de muniții
- să-și pregătească forțelor militare pentru a fi desfășurate și a lupta atunci când este necesar
„Descurajarea eficientă este asigurarea noastră de viaţă”, a spus el în continuare.
Pistorius a adăugat că pentru contracararea influenței globale a Rusiei, este esențială o cooperare consolidată cu țările din emisfera sudică și o atitudine mai respectuoasă față de aceste state.
Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul
Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu și ar putea fi descurajată de o contra-încărcare a forțelor armate, a declarat marți Serviciul de Informații Externe al Estoniei.
Un număr tot mai mare de oficiali occidentali au avertizat cu privire la o amenințare militară din partea Rusiei la adresa țărilor situate de-a lungul flancului estic al NATO, cerând Europei să se pregătească prin reînarmare.
„Rusia a ales o cale care este o confruntare pe termen lung (…) și Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam așa ceva”, a declarat Kaupo Rosin reporterilor cu ocazia publicării raportului Estoniei privind amenințările la adresa securității naționale.
El a menționat că probabilitatea unui atac militar imediat din partea Rusiei este „extrem de mică”, întrucât Rusia ar trebui să mențină forțe militare în Ucraina. Chiar și în cazul în care ar exista o consolidare a forțelor rusești în Europa, acest scenariu ar rămâne puțin probabil, scrie Reuters.
Oficialii occidentali cred tot mai mult că Rusia ar putea ataca o țară NATO
Guvernele occidentale au avertizat din ce în ce mai mult cu privire la un posibil atac al Rusiei asupra țărilor NATO, pe baza unor noi evaluări ale capacităților militare ale Rusiei și a amenințărilor la adresa securității Alianței.
„Trăim vremuri cu adevărat periculoase [și] într-un moment în care un conflict pe scară largă este mai probabil decât a fost în istoria recentă”, a declarat un oficial al serviciilor de informații militare britanice.
Intenția belicoasă a Rusiei „este încă acolo”, a declarat un al doilea oficial britanic din domeniul apărării.
„Forțele sale terestre au fost degradate în Ucraina, dar forțele sale aeriene și navale sunt în mare parte intacte, iar Rusia este încă o putere nucleară majoră”.
Unul dintre motivele de îngrijorare ale oficialilor occidentali este revigorarea industriei de apărare a Rusiei în ultimul an. Aceasta a avut loc cu o viteză pe care mulți în Occident o considerau imposibilă.
Financial Times a relatat că Rusia a produs:
- patru milioane de proiectile de artilerie
- câteva sute de tancuri în ultimul an
În plus, majoritatea oficialilor occidentali consideră că Rusia va fi capabilă să își refacă forțele în 5-6 ani.
Un oficial european a declarat că intenția și capacitatea Rusiei de a ataca o țară NATO înainte de sfârșitul deceniului reprezintă „aproape un consens” în cadrul alianței militare.
„Oportunitatea este singura variabilă”, a spus oficialul.
Cu toate acestea, unii aliați sunt sceptici în privința intenției președintelui rus de a ataca un membru NATO, scrie Pravda.
În special, un înalt oficial american din domeniul apărării consideră că Putin :
„ia în serios angajamentul nostru în temeiul articolului 5 și nu vrea să intre în război cu NATO”.