Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic face anunțul momentului. Potrivit acestuia, în contextul situației actuale, Uniunea Europeană nu va avea nicio altă opţiune decât accelerarea procedurilor juridice împotriva Londrei dacă aceasta nu îşi respectă obligaţiile cu privire la Irlanda de Nord incluse în acordul Brexit, relatează Reuters.

Totodată, el a subliniat faptul că măsurile Guvernului britanic din luna martie au fost contrare spiritului de acțiune comună.

”Din păcate, măsurile unilaterale pe care guvernul Regatului Unit le-a luat în martie au fost contrare acestui spirit de acţiune comună şi au încălcat în mod clar ceea ce conveniserăm”, a declarat Sefcovic în cadrul unei conferinţe privind relaţiile dintre UE şi Londra.

În acest context, vicepreședintele CE susține că UE nu are altă posibilitate, având în vedere ” absența unor pași satisfăcători” din partea Marii Britanii.

Uniunea Europeană nu are o altă opțiune

”Drept răspuns, am fost nevoiţi să lansăm o procedură de infringement şi în absenţa unor paşi satisfăcători din partea Regatului Unit pentru a remedia aceste măsuri nu vom avea altă opţiune decât să accelerăm aceste proceduri juridice”, a adăugat reprezentantul executivului UE.

De menționat este faptul că, săptămâna trecută Comisia Europeană şi Regatul Unit au convenit o extindere până în octombrie a perioadei de graţie ce amână implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord, prevăzute în Protocolul nord-irlandez şi care au provocat între Londra şi Bruxelles disputa cunoscută sub numele de ”războiul cârnaţilor”.

În ceea ce privește protocolul privind Irlanda de Nord,  acesta este inclus în Acordul Brexit și reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord şi a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE. (Sursa: Agerpres)