Un bărbat în vârstă din Mureș a devenit victima unui înșelător care s-a dat drept reprezentant al unui furnizor de gaze naturale. Suspectul i-a cerut acestuia plata unei facturi restante, iar bătrânul a achitat 350 de lei.
Poliția a intervenit rapid, iar autorul infracțiunii a fost prins. Oamenii legii au lansat, de asemenea, recomandări pentru prevenirea unor astfel de fraude, în special pentru persoanele vârstnice.
S-a dat drept reprezentant al unui furnizor de gaze naturale
Pe 21 ianuarie, un bărbat de 39 de ani din Reghin s-a prezentat la ușa unui pensionar de 70 de ani din același oraș.
Făcându-se cunoscut drept angajat al unei companii furnizoare de gaze naturale, i-a spus bătrânului că ar avea o factură restantă. Sub acest pretext, i-a solicitat să plătească suma de aproximativ 350 de lei.
„La data de 23 ianuarie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Reghin au identificat şi reţinut pentru 24 de ore, un bărbat de 39 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
Din cercetările efectuate de poliţişti reiese că, la data de 21 ianuarie a.c., cel în cauză s-ar fi prezentat la locuinţa unui bărbat de 70 de ani, din municipiul Reghin, iar sub pretextul că este angajat al unei companii furnizoare de gaz şi că există pe numele persoanei vătămate o factură restantă, ar fi obţinut de la aceasta suma de aproximativ 350 de lei”, au explicat autoritățile din Mureș.
Acțiunea poliției și reținerea suspectului
Autoritățile au demarat rapid cercetările, iar la scurt timp suspectul a fost identificat și reținut pentru 24 de ore. Bărbatul de 39 de ani, originar din Reghin, a fost cercetat pentru înșelăciune și urmează să fie judecat în continuare.
Poliția a confirmat faptul că autorul a fost prins rapid, fiind luate măsuri pentru prevenirea altor infracțiuni similare.
Recomandări pentru protecția cetățenilor
Poliția a emis o serie de sfaturi pentru a preveni înșelăciunile de acest tip. În primul rând, oamenii sunt sfătuiți să nu permită accesul în locuințele lor persoanelor necunoscute.
„Dacă acestea se recomandă a fi din partea unor companii, societăţi comerciale sau chiar a unor autorităţi/instituţii publice, înainte de a face orice operaţiune solicitată, informaţi-vă mai întâi de la reprezentanţii oficiali ai acestora”, a recomandat Poliția Mureș.
De asemenea, autoritățile sugerează ca cetățenii să se informeze despre orice solicitare de plăți sau de furnizare de servicii înainte de a le accepta.
„În caz de îndoială, solicitați date suplimentare prin canalele oficiale de relații cu clienții sau de relații publice ale companiilor sau instituțiilor respective. De asemenea, celor tineri le recomandăm să-şi informeze părinţii, bunicii sau apropiaţii cu vârste înaintate cu privire la posibilitatea şi uşurinţa cu care pot deveni victime ale unor astfel de fapte”, spun ei.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea înșelătoriilor care vizează în special persoanele vârstnice, adesea mai vulnerabile în fața unor astfel de tentative de fraudă.