Avertisment pentru pensionarii români. Pensiile vor fi mai mici: Nu se mai ține cont

pensionar, pensionari, pensie, pensii, pensia, reforma pensiilor

SURSA FOTO: Dreamstime

Noua lege a pensiilor prezintă unele probleme majore, atrage atenția analistul economic Adrian Negrescu. În opinia sa, sunt atât de multe încât „e greu să spun care e cel mai important”. Vârsta de pensionare este unul dintre aspectele menționate de Negrescu.

Adrian Negrescu avertizează asupra problemelor legate de noua lege a pensiilor

Analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția asupra unor probleme majore legate de noua lege a pensiilor, subliniind că cei care vor ieși la pensie în baza acestei legi ar putea avea pensii mai mici decât cei care beneficiază de pensii conform vechii legi.

De asemenea, el a avertizat că în următorii 10 ani vârsta de pensionare ar putea ajunge la 70-75 de ani, ceea ce ar crea o lipsă de predictibilitate pentru cei care urmează să se pensioneze.

Negrescu a explicat că una dintre principalele probleme ale legii este legată de vârsta de pensionare, care va fi stabilită periodic de Consiliul Fiscal pe baza unor criterii ce includ speranța de viață. Acesta a subliniat că, în condițiile actuale, nu mai există o certitudine în ceea ce privește momentul în care cineva va putea ieși la pensie, ceea ce creează o lipsă de stabilitate în sistem.

În plus, Negrescu a precizat că noua lege creează noi discriminări, similar cu cele din trecut.

„Sunt atât de multe probleme cu legea asta încât e greu să spun care e cel mai important. În primul rând, cred că vârsta de pensionare, faptul că nu mai e nimic concret, nu știi exact la cât vei ieși la pensie. O dată la 3 ani, Consiliul Fiscal va stabili, în baza unor criterii absolut ridicole din punctul meu de vedere, legat de vârsta de ieșire la pensie, legate de speranța de viață.

Este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare 70-75 de ani în felul ăsta, adică nu mai ai niciun fel de predictibilitate legată de ieșirea la pensie. Pe de altă parte, se creează iarăși discriminări. Dacă până acum am eliminat o parte din discriminările din trecut, în viitor vor fi create altele”, a spus Negrescu la B1TV.

Potrivit analistului, persoanele care primesc în prezent pensii de 4.000 de lei ar putea vedea recalcularea acestor pensii la doar 2.700 de lei, în timp ce viitorii pensionari care au lucrat în aceleași condiții vor primi sume mai mici.

Astfel, cei care vor ieși la pensie conform noii legi vor fi dezavantajați în comparație cu cei care au ieșit la pensie în baza vechii legi.

SURSA FOTO: Dreamstime

Complexitatea muncii și finanțarea bugetului de pensii

Analistul a adus în discuție și problema complexității muncii, menționând că noua lege a pensiilor nu mai ține cont de diferențele dintre tipurile de muncă, cum ar fi munca în medii periculoase, cum ar fi minele, în comparație cu munca la birou.

El a subliniat că eliminarea acestui aspect creează o inechitate majoră între diferitele categorii de muncitori.

„Nu se mai ține cont de complexitatea muncii absolut deloc, de grupele de muncă, de faptul că unii au lucrat în mina. Deci faptul că ai lucrat în mină 25 de ani echivalează exact același lucru cu a lucra la birou”, a declarat analistul.

Negrescu a mai atras atenția asupra problemelor legate de finanțarea sistemului de pensii, estimând că anul viitor bugetul de pensii va avea nevoie de cel puțin 10 miliarde de euro în plus. El a criticat guvernul pentru lipsa unor măsuri de stimulare a creării de locuri de muncă și pentru neimplementarea unor reforme fiscale care să reducă taxele pe muncă.

Aceasta ar fi, în opinia sa, cheia pentru asigurarea finanțării pensiilor din contribuțiile salariale, în loc de transferuri bugetare.

El a avertizat că situația va deveni și mai problematică odată ce „decrețeii” vor ieși la pensie, adăugând presiune asupra unui sistem de pensii deja vulnerabil.

Negrescu a concluzionat că, în loc să fie alocați pentru dezvoltare economică și investiții, banii vor fi direcționați către pensii, ceea ce ar putea genera o criză economică pe termen lung.