România, pe ultimul loc în UE

România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de pensionari care aleg să rămână activi pe piața muncii după ieșirea la pensie.

În România, doar o mică parte dintre pensionarii vârstnici aleg să rămână angajați, aproximativ 1,7%, iar acest lucru se datorează, de cele mai multe ori, necesității financiare.

În schimb, în multe țări occidentale, decizia de a continua să lucreze este adesea legată de satisfacția personală și dorința de a interacționa cu alții.

La 64 de ani, Vasilica Diaconu sfidează așteptările. Chiar dacă a ieșit la pensie acum mai bine de un an, ea nu a renunțat la pasiunea pentru învățământ și continuă să predea biologia la gimnaziu.

„Parcă muncesc mai mult, am mai multe proiecte, sunt mai multe oportunități și o fac cu mare drag. (…) Sunt mereu activă, mintea mea este la fel de trează.”

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar
SURSA FOTO: Dreamstime

13% dintre pensionari optează pentru a rămâne activi pe piața muncii în UE

În Uniunea Europeană, aproximativ 13% dintre pensionari optează pentru a rămâne activi pe piața muncii. În regiunile baltice, însă, aproape 50% dintre persoanele în vârstă aleg să își continue carierele.

Experții atrag atenția asupra impactului negativ pe care retragerea din activitate îl poate avea asupra sănătății mentale, subliniind că inactivitatea poate duce la izolare și scăderea bunăstării psihice.

”Persoanele își pierd rutina zilnică pe care se bazau și din această cauză poate să apară o scădere a stimei de sine prin izolare socială. (…) Asta poate de multe ori să ducă la sentimente de inutilitate, la depresie”, spune psihologul Loredana Popescu pentru ProTV.

Pensionarii români aleg să lucreze din lipsă de bani

În România, mulți pensionari aleg să rămână în activitate din cauza dificultăților financiare, fiind o necesitate pentru a-și susține traiul cotidian.

Deși a ieșit la pensie acum doi ani, Aura Adriana din Cluj continuă să se ocupe cu pasiune de salonul său de înfrumusețare, gestionându-l cu aceeași energie ca înainte.

„Motivul principal este cel financiar, desigur. (…) Să-mi pot satisface celelalte două pasiuni: călătoritul și dansul”, spune Aura Adriana, pensionară.

În țările unde un număr mai mare de pensionari rămân în activitate, motivația principală este adesea plăcerea de a lucra, dorința de a rămâne implicați în comunitate și de a menține un stil de viață activ.

În România, pensionarea are loc la vârsta de 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. În schimb, în alte state europene, cum ar fi Grecia, Italia și Islanda, limita de vârstă pentru pensionare este mai mare, ajungând până la 67 de ani.