Un raport efectuat de Barclays arată că foarte mulți adulți din Marea Britanie au obiceiul să pună bani la saltea. Potrivit documentului, britanicii au cel puțin 430 de miliarde de lire sterline economii în numerar.
Oamenii cu mulți bani strânși riscă să piardă randamentele potențial mai mari ale investițiilor
În acest context, specialiștii financiari sugerează că oamenii ar risca să piardă randamentele potențial mai mari ale investițiilor. Ei sugerează și că sunt necesare modificări de reglementare pentru a încuraja persoanele care economisesc bani să își pună economiile la treabă, conform Financial Times.
Andrew Hagger, fondator al site-ului de finanțe pentru consumatori MoneyComms, a oferit mai multe explicații.
„Pentru persoanele care stau pe grămezi de bani cu o plasă de siguranță de economii, plasarea unei părți din aceștia în investiții i-ar putea ajuta să obțină o pensie mai bună”, a spus specialistul.
Oferirea de consultanță necesită reglementări și costuri suplimentare
Potrivit sursei menționate, Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) finalizează planurile de a facilita furnizarea de către companii de îndrumare financiară, ca modalitate de a ajuta oamenii să investească. Mișcarea a fost destul de înceată, în contextul în care necesită reglementări și costuri suplimentare.
O soluție ar putea fi aceea de a permite companiilor să ofere „asistență direcționată” fără taxe inițiale. Astfel, firmele ar putea sugera produse sau cursuri privind tranzacționarea de acțiuni bazate pe o piață țintă relevantă pentru consumator.
O altă posibilă opțiune este „consilierea simplificată”. În acest fel, firmele ar putea ajuta persoanele cu sume mai mici de investit și cu nevoi mai puțin complicate.
O cincime dintre oamenii care nu investesc în prezent cred că au cunoștințe insuficiente
Raportul efectuat de Barclays arată și că o cincime dintre oamenii care nu investesc în momentul de față sunt de părere că au cunoștințe insuficiente. Foarte mulți oameni au spus și că investițiile sunt prea complicate. Sondajul a fost efectuat pe mai mult de 2.000 de persoane.
Amintim că factorii politici au încercat de mult timp să încurajeze investițiile în acțiunile din Marea Britanie. Totuși, acțiunile lor au fost în zadar.
Investitorii și-au mutat banii în acțiunile globale în căutarea unor randamente mai mari. Astfel, piața a avut de suferit pe de urma unei perioade lungi de ieșiri de capital.
Sasha Wiggins, directorul executiv la Barclays Private Bank and Wealth Management, a oferit explicații.
„Dacă acest decalaj de investiții din Regatul Unit poate fi redus, vom aborda două oportunități majore neexploatate – una pentru cei 13 milioane de investitori potențiali care ar putea câștiga profituri mai bune din economiile lor în numerar, pe termen lung; iar cealaltă pentru piețele de capital din Marea Britanie, care ar putea vedea un impuls dacă mai mulți oameni cu economii ar investi”, a spus Sasha Wiggins.
Tom Stevenson, director de investiții la Fidelity International, a oferit un alt punct de vedere.
El spune că piața de valori din Marea Britanie se tranzacționează „destul de aproape” de un „teritoriu de negociere absolut”.
Comparativ, spune el, valoarea acțiunilor americane este „aproape de vârfurile lor recente”.