Recent, câțiva specialiști sanitari din Statele Unite ale Americii au efectuat o analiză complexă privind apariției bolilor cardiovasculare. Au fost verificați milioane de oameni în cercetarea medicală respectivă, fiind împărțiți în trei grupe mari:

  • – 153.760 de persoane infectate cu Sars-Cov-2 înainte ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie disponibile;
  • – 5,6 milioane de oameni neinfectați;
  • – 5,9 milioane de persoane ce au fost analizate înainte de apariția epidemiei de coronavirus;

Oamenii infectați cu Sars-Cov-2 sunt expuși bolilor cardiovasculare

La un an după recuperare, persoanele care s-au tratat de infecția cu Sars-Cov-2 au avut:

  • – un risc cu 63% mai mare de a face un atac de cord;
  • – un risc cu 69% mai mare de a avea ritm cardiac neregulat și problematic;
  • – un risc cu 52% mai mare de a face un accident vascular cerebral;
  • – un risc cu 72% mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă;

De altfel, pacienții respectivi sunt expuși unui risc de aproape trei ori mai mare de a forma un cheag de sânge potențial letal în plămâni.

Oamenii cu COVID-19 ar trebui să acorde o atenție deosebită sănătății lor

Specialiștii medicali au explicat că toți foștii pacienți COVID-19 au un risc crescut de a dezvolta diverse afecțiuni medicale grave, indiferent de vârstă, sex sau istoric medical.

Chiar și persoanele care au avut forme ușoare de COVID-19 și nu au fost spitalizate s-au confruntat cu simptome post-COVID grave, a explicat medicul Ziyad Al-Aly de la St. Louis Health Care System și Washington University din St. Louis.

De aceea, experții sanitari din SUA îi sfătuiesc pe oamenii care au fost infectați cu Sars-Cov-2 să aibă mare grijă de sănătatea lor.

„COVID chiar nu a cruțat pe nimeni. Oamenii cu COVID-19 ar trebui să acorde o atenție deosebită sănătății lor și să solicite îngrijiri medicale dacă prezintă simptome precum durere în piept, presiune în piept, palpitații și umflarea picioarelor etc.”, a declarat Al-Aly pentru Nature Medicine, conform Reuters.