Avertisment pentru populaţia judeţului Brăila. O bacterie periculoasă a fost depistată în Dunăre

dunarea

SURSA FOTO: Dreamstime

O bacterie periculoasă, denumită Clostridium Perfringens, a fost depistată în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni. Locuitorii din Brăila au fost sfătuiți să nu consume apa din fluviu.

O bacterie extrem de periculoasă a fost descoperită în Dunăre, în concentrații foarte mari. Bacteria Clostridium Perfringens a fost depistată în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni.

Autoritățile susțin că în ceea ce privește apa potabilă nu există niciun risc pentru populație. Totuși le recomandă oamenilor să nu consume pește sau apă brută din această zonă.

Prefectul județului, reprezentanții DSP, Garda de Mediu și ISU s-au întâlnit imediat pentru a stabili măsurile necesare, în acest caz.

Autoritățile asigură că nu există un risc pentru populație

Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila, a explicat că măsurile sunt în sensul intensificării determinărilor pentru parametrul Clostridium Perfringens la ieșirea din stațiile de apă potabilă.

„Inclusiv pe buletinul de analiză de astăzi rezultatul este zero, deci nu s-a identificate prezența acestei bacterii la ieșirea din stațiile de tratare Chiscani și Gropeni. În continuare, apa este furnizată populației cu întrunirea parametrului de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populației”, a spus acesta.

El a arătat că apa brută este apă netratată, deci direct din fluviul Dunărea. De aceea, autoritățile nu recomandă consumul direct din fluviul Dunărea.

Bacteria nu ar mai fi contaminat până acum Dunărea la niveluri periculoase

„Compania de utilități publice monitorizează în continuare acest parametru indicator în apa fluviului Dunărea. Parametrul, conform datelor pe care le dețin, este scăzut în momentul de față, dar continuă monitorizarea acestuia. În ceea ce privește peștele, indicația este să se consume tratat termic”, a arătat acesta.

Șeful DSP Brăila a menționat că această bacterie nu ar mai fi contaminat până acum Dunărea la niveluri periculoase.

„În momentul de față, Garda de Mediu, Societatea de Gospodărire a Apelor investighează toate aceste aspecte și celelalte autorități, conform acțiunilor și măsurilor cum au fost stabilite prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a punctat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.

Clostridium Perfringens este o bacterie care produce toxine extrem de dăunătoarea pentru oameni. Clostridium perfringens și toxinele sale sunt găsite peste tot în mediul înconjurător. Intoxicațiile alimentare cu Clostridium Perfringens sunt destul de comune și adesea confundate cu gripa de 24 de ore.

Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Stările sunt asociate cu dureri de stomac și crampe abdominale, urmate de diaree. Greața este, de asemenea, un simptom frecvent. Febra și vărsăturile nu apar în mod normal, însă nu sunt excluse. Se poate ajunge și la deces, însă în cazuri extrem de rare.