În timpul iernii, frunzele moarte se adună în curte, ramurile copacilor se rup iar cioturile de copac putrezesc. Experții vă sfătuiesc să nu vă atingeți de ele – pentru că sunt bune pentru grădină.
În cartea ”The Joyful Environmentalist”, Isabel Losada subliniază cât de important este să lăsați natura să-și urmeze cursul în grădină.
”Nu-ți face ordine în grădină. Dacă moare ceva, orice, lasă-l în pace”, spune ea, potrivit manchestereveningnews.
Ea spune că insectele joacă un rol esențial în descompunerea materiei organice, sporind fertilitatea solului și susținând propriul ciclu de viață:
„Insectele sunt acolo pentru a ajuta la descompunerea a ceea ce găsesc și acest proces le hrănește și pe ele, și pământul”, explică Isabel.
Informație pentru cei care stau la curte
Dacă tăiați copacii, lăsați buștenii pe pământ.
„Înainte de a decide să lăsați un copac în grădină, este recomandat ca acesta să fie evaluat pentru stabilitate și siguranță de către un specialist. Poate fi necesar să tăiați anumite crengi sau să îndepărtați ramurile înclinate pentru a reduce riscul ruperii în cazul unei furtuni”, explică ea.
![buturuga in gradina](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/buturuga-in-gradina-1200x736.jpg)
Cum puteți transforma buturuga din curte într-un pat de flori
Dacă nu vă place aspectul copacilor morți, dar doriți să încurajați fauna sălbatică, luați în considerare angajarea unui specialist, pentru a transforma ciotul de copac într-o sculptură. O buturugă veche se poate transforma rapid într-un superb pat de flori, mai ales dacă este goală.
Tot ceea ce trebuie să faci este să umpli buturuga cu sol și să plantezi câteva flori colorate. Pentru a permite drenajul poți face mici inserții în scoarță, în partea de jos a buturugii.
În cazul in care buturuga nu este goală în interior, poți face niște găuri în care să așezi câteva ghivece cu flori. Aveți grijă ca aceasta să poata asimila apa și substanțele nutritive de care au nevoie pentru a crește armonios.