Joi, ANAF a organizat un seminar online dedicat veniturilor din chirii, în care au fost clarificate numeroase aspecte fiscale importante. În cadrul acestuia, au fost adresate întrebări din partea contribuabililor, iar reprezentanții Fiscului au oferit răspunsuri detaliate.
Printre temele discutate s-au numărat obligațiile de declarare pentru persoanele care obțin venituri din închirieri multiple și procedurile de raportare a veniturilor pentru anul 2025.
ANAF: Venituri din chirii obținute din mai mult de 5 contracte
Unul dintre subiectele majore tratate în cadrul seminarului a fost legat de impozitarea veniturilor din chirii obținute din mai mult de 5 contracte de închiriere.
ANAF a clarificat faptul că, în cazul în care veniturile sunt generate de mai multe contracte „clasice”, se va aplica în continuare cota forfetară de 20% pentru determinarea venitului net. Dacă însă închirierea este realizată în scop turistic, atunci se va utiliza un sistem real de impozitare.
„Da, se mai aplică. Se merge pe aceeași regulă. Se determină venitul net pentru fiecare contract de închiriere, dacă este vorba de contracte în sens „clasic”. Dacă este închiriere în scop turistic, acolo trecem la sistem real.
În Declarația unică va trebui să le treceți distinct, pe fiecare contract și acolo veți avea rubrici pentru fiecare contract, de venit brut, cheltuieli forfetare de 20% și de venit net. Aplicația electronică va face și un sumar unde însumează toate aceste venituri nete”, au specificat aceștia.
Impozitarea veniturilor pentru persoanele fizice autorizate
În cadrul aceluiași seminar, angajații din cadrul Fiscului au discutat și despre impozitarea veniturilor obținute de persoanele fizice autorizate (PFA).
În cazul în care un contract de închiriere este încheiat între o persoană fizică și un PFA, iar venitul este determinat pe baza normelor de venit, aceștia au clarificat că PFA-ul nu va fi considerat plătitor de impozit ca persoană juridică.
„Răspunsul este simplu, atunci când plătești la normă de venit nu ai obligația să ții contabilitate. Acea persoană fizică autorizată, chiar dacă este PFA, nu intră în această categorie. Obligația de declarare va reveni proprietarului, celui care a obținut venituri”, au spus reprezentanții ANAF.
Obligațiile de declarare în cazul veniturilor mici
ANAF a clarificat și situația persoanelor care realizează venituri din chirii sub 6 salarii minime pe economie. Aceste persoane nu vor datora contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS), însă trebuie să completeze în continuare Declarația Unică, având opțiunea de a alege să fie asigurate, dacă doresc acest lucru, scrie startupcafe.ro.
„Dacă veniturile sunt sub 6 salarii minime, veți declara la anul fără să mai completați partea de CASS, că nu veți datora. Dacă vreți să fiți asigurată, cel mai bine ar fi să completați capitolul II cu opțiunea dumneavoastră”, au explicat reprezentanții ANAF.
Procedura de raportare a rezilierii unui contract de închiriere
Un alt subiect important a fost procedura de raportare a încetării unui contract de închiriere înainte de termenul stabilit, în cazul în care chiriașul părăsește locuința. ANAF a detaliat pașii necesari pentru a raporta rezilierea acestuia, subliniind că trebuie completat un act adițional de desfacere a contractului în SPV.
„Vorbim de o Declarație C168 în care trebuie să menționați acest lucru pentru că acest contract pe care l-ați declarat inițial expiră înainte de termenul prevăzut acolo, de care știe și organul fiscal.
Mai faceți un C168, aveți o bifă pentru încetare, trebuie să treceți și contractul inițial și contractul acesta de reziliere, actul adițional. Îl puteți depune pe calea pe care se depune și Declarația unică, pe site-ul ANAF”, au detaliat oficialii.
Aceste clarificări sunt esențiale pentru contribuabilii care obțin venituri din chirii, pentru a înțelege mai bine obligațiile fiscale care le revin în 2025 și pașii necesari pentru a respecta legislația în vigoare.