e-Proprietatea, marele pericol pentru proprietarii de apartamente

Începând cu anul 2026, Guvernul României ar putea introduce sistemul e-Proprietatea, care va schimba modul de calcul al impozitului pe case și apartamente. Problema majoră este că se vrea impozitarea imobilelor în funcție de valoarea lor de piață, însă acest lucru ar putea duce la confuzia între valoarea de piață și valoarea de tranzacție a imobilului.

Dan Schwartz, managing partner la RSM România, a spus că este posibil ca valoarea de piață a imobilelor să nu fie stabilită de evaluatori, ci să fie aleasă aleatoriu de ANAF, fără transparență. Românii vor trebui să facă eforturi mari pentru a-și plăti impozitele pentru bunuri pe care, oricum, este deja greu să le întrețină.

Dan Schwartz a explicat aceste probleme la TaxEU Forum, adăugând că Ministerul de Finanțe a înființat o nouă direcție pentru implementarea acestui sistem, cu cel puțin 4 funcții de conducere, iar numărul acestora ar putea fi nelimitat. De altfel, vor fi angajați și alți oameni, în funcție de necesități.

Noua direcție înființată are scopul de a aduna toate informațiile despre proprietățile imobiliare

Dan Schwartz a explicat că noua direcție înființată are scopul de a aduna toate informațiile despre proprietățile imobiliare din România pentru a crea un sistem unic de impozitare. El consideră că această abordare încalcă un principiu cunoscut de specialiștii în imobiliare, și anume că valoarea unei clădiri depinde în mare parte de locația sa, nu de dotări sau de legislație.

Dan Schwartz a spus că, în cazul în care se va aplica acest sistem e-Proprietatea, ar putea exista două apartamente în același bloc, cu dotări identice, dar care să aibă prețuri foarte diferite. El a oferit un exemplu: un apartament ar putea avea un vecin care face zgomot tot timpul, în timp ce altul, din același bloc, ar putea fi foarte liniștit. Întrebarea pe care și-o pune acum este care dintre acestea ar fi mai ușor de vândut și ce înseamnă exact „valoare de piață”.

ceartă, vecini, proprietar, chirias
SURSA FOTO: Dreamstime

„Gândiți-vă că ai deasupra un vecin alcoolic care toată ziua stă și dă cu picioarele în tavan, iar alături ai un apartament liniștit în care nu se întâmplă nimic.

Care se va vinde mai bine? Ce e aia valoare de piață?”, a afirmat Schwartz.

Acesta a explicat că impozitarea imobilelor pe baza valorii de piață ar însemna confundarea acesteia cu valoarea de tranzacție, adică prețul obținut într-o vânzare efectivă. De fapt, nu există o valoare fixă de piață până când nu are loc o tranzacție, iar până atunci valoarea poate varia, scrie startupcafe.ro.

Piața imobiliară se va transforma într-una de tip nord-coreean

Dan Schwartz a spus că Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) nu este inclusă de această direcție. El a explicat că în lege nu se menționează ANEVAR, ci doar Agenția Națională de Cadastru, iar aceasta ar putea însemna că valoarea de piață a imobilelor nu va fi stabilită de evaluatori, ci va fi aleasă de ANAF, într-un mod netransparent.

Dan Schwartz a avertizat că, dacă se întâmplă asta, piața imobiliară din România va deveni una controlată de Executiv, similar cu regimurile în care prețurile sunt stabilite de stat, cum ar fi în Coreea de Nord. Mai mult, ar putea ajunge ca plățile impozitelor să fie făcute sub presiune, ca un fel de „test de patriotism”.

„Probabil nu se dorește ca valoarea de piață să fie stabilită de evaluatori, ci va fi o valoarea aleatorie stabilită de ANAF în mod cu totul netransparent.

În această situație, piața noastră imobiliară, de la piață liberă se va transforma într-o piață de tip nord-coreean, unde prețurile sunt stabilite de Guvern. Până și plățile, probabil, se vor face cu arma în spate, pentru că dacă nu plătești, înseamnă că nu ești patriot”, a mai spus specialistul.

El a subliniat că pericolul cel mai mare este faptul că România este o țară cu mulți proprietari de locuințe, iar după 1990, mulți oameni au depus mari eforturi pentru a cumpăra apartamentele lor. Acum, aceștia vor trebui să facă și mai multe sacrificii pentru a plăti impozitele pentru bunurile pe care deja le este greu să le întrețină.