Consumul apei de la robinet ar putea crește riscul de demență
Milioane de oameni ar putea avea un risc cu până la o treime mai mare de a dezvolta demență din cauza consumului de apă de la robinet, cu un conținut scăzut de minerale, conform unui studiu recent.
Studiul sugerează că persoanele care trăiesc în zone din Marea Britanie cu „apă moale”, lipsită de săruri și minerale, ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta demență. Apa de la robinet din aceste zone conține niveluri mai scăzute de minerale esențiale, precum calciu și magneziu, notează Daily Mail.
Oamenii de știință cred că aceste minerale ar putea avea un efect protector asupra creierului și afirmă că nivelurile scăzute de minerale pot accelera coroziunea țevilor de apă, permițând elementelor toxice, cum ar fi plumbul, să ajungă în organism.
Cercetările au arătat că persoanele care consumă apă cu un conținut scăzut de minerale prezintă modificări structurale în creier în 20 de zone diferite și pot fi expuse riscului de alte boli neurodegenerative, precum scleroza multiplă.
Studiul și concluziile cercetătorilor
Studiul, realizat pe baza datelor prelevate de la aproape 400.000 de persoane din Marea Britanie, a fost realizat de o echipă de oameni de știință de la Imperial College London și China.
„Mai sunt multe de investigat cu privire la orice factor de mediu care ar putea fi legat de demență, iar acest studiu sugerează că apa ar putea fi unul dintre ele. Este important de remarcat că studiul nu dovedește că tipul de apă contribuie la dezvoltarea demenței.
Există factori de risc mult mai mari pentru demență, cum ar fi fumatul, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială, astfel că majoritatea oamenilor nu ar trebui să fie prea îngrijorați de efectele pe care apa de la robinet le-ar putea avea.
Dacă există vreun efect, acesta va fi foarte mic”, a spus Dr. Tom Russ, director al Centrului de Cercetare pentru Demență Alzheimer Scotland.
Cercetările sugerează că aproximativ 45% din cazuri pot fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos, menținerea creierului activ și conectarea cu alte persoane. Totuși, se crede că există și alți factori de mediu.
Un studiu a arătat că persoanele expuse la apă moale – definită ca având între 0 și 60 mg de carbonat de calciu pe litru de apă – aveau un risc cu 34% mai mare de a dezvolta demență vasculară comparativ cu cei care aveau apă dură, definită ca având între 120 și 300 mg/L.
Concentrațiile scăzute de calciu au fost, de asemenea, asociate cu un risc cu 63% mai mare de demență în general și cu 53% mai mare de scleroză multiplă. Nivelurile scăzute de magneziu au fost asociate cu un risc mai mare de 25% de Alzheimer.