Avertisment pentru românii care iau bani de la bancă: Veți plăti de 4 ori mai mult!

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Un cunoscut bancher explică de ce băncile românești sunt de două ori mai profitabile decât cele din țările vecine, în contextul în care aproape toate companiile se confruntă cu diverse probleme.

De ce băncile sunt profitabile

Radu Georgescu, cunoscut analist economic, a explicat de ce băncile românești au o profitabilitate de două ori mai mare decât cele din alte țări, în condițiile în care aproape toate companiile se confruntă cu probleme.

Potrivit datelor oficiale, majoritatea companiilor românești se confruntă cu probleme legate de scăderea profitabilității. Însă, în cazul băncilor, situația pare diferită, acestea având performanțe ce sugerează o economie în dezvoltare rapidă. Fostul director de bancă, Radu Georgescu, explică într-o postare pe Facebook cum s-a ajuns în această situație.

„Majoritatea firmelor listate la bursă au publicat rezultatele financiare pe trimestrul 3 2024. Toate au profitabilitatea în scădere: Petrom, Nuclearelectrica, One, Aquila, Teraplast etc. Doar băncile au profitabilitatea în creștere. Wow. Magie bancară? Nu Doar matematică”, începe Georgescu.


Radu Georgescu a explicat într-o postare cum băncile din România reușesc să fie mai profitabile decât cele din Germania, Franța sau Marea Britanie, deși economia României nu se poate compara cu cele ale acestor țări.

Profit mare cu investiții reduse

Radu Georgescu a explicat că băncile din România aplică cele mai mari dobânzi la credite din Uniunea Europeană și plătesc cele mai mici dobânzi la depozite. Potrivit acestuia, dobânzile la creditele din România sunt de trei ori mai mari decât în țările vecine, precum Bulgaria, Croația și Cehia.

De asemenea, băncile din România oferă dobânzi aproape nule pentru banii depuși pe conturile curente, iar aproape jumătate din banii din sistemul bancar sunt păstrați în acest mod. Astfel, băncile românești nu sunt nevoite să se finanțeze prin emiterea de obligațiuni, spre deosebire de băncile din țările occidentale.

Cu alte cuvinte, băncile obțin un profit de peste 10%, fără a depune aproape niciun efort. În plus, ele folosesc diverse metode pentru a-și spori și mai mult profiturile.

Radu Georgescu a subliniat că băncile din România atrag bani cu dobândă zero și acordă credite cu dobânzi (DAE) de peste 10%, ceea ce le asigură o profitabilitate de două ori mai mare decât băncile din occident.

El a adăugat că profitabilitatea acestor bănci se bazează pe lipsa de educație financiară, explicând că, dacă toți românii și firmele ar pune banii în depozite pe termen scurt, sistemul bancar ar întâmpina probleme, deoarece finanțarea gratuită ar dispărea și dobânzile plătite ar depăși 10%.

Georgescu a menționat, cu un ton ironic, că râde când citește articole în care băncile afirmă că promovează educația financiară.
Românii ajung să plătească dobânzi de 3-4 ori mai mari decât alți europeni, inclusiv față de vecinii bulgari. Astfel, România are cele mai scumpe credite imobiliare din Europa, cu dobânzi mult mai mari decât în alte țări, inclusiv în Bulgaria.

De exemplu, un român care ia un credit ipotecar plătește o dobândă cumulată de patru ori mai mare decât un bulgar, a concluzionat Radu Georgescu.