Chiriile cele mai scumpe în Cluj și București: Peste 400 de euro fără căldură

Cluj și București sunt cele mai costisitoare orașe din România, au chiriile cele mai ridicate.

În București, prețurile continuă să crească pentru locuințe vechi, unele fără apă caldă și căldură.

De exemplu, chiriile pentru apartamentele cu două camere, lipsite de dotări precum centrală termică sau aer condiționat, pot depăși 400 de euro lunar în zonele care erau considerate mai accesibile.

Într-un anunț postat recent pe un grup de Facebook dedicat închirierilor din București, un apartament cu două camere a captat atenția internauților datorită unei mențiuni amuzante.

Proprietarul evidenția faptul că în bloc locuiesc „persoane importante și din primărie”, subliniind accesul la apă caldă fără probleme, spre deosebire de alte locuințe.

Această observație a provocat o serie de reacții ironice din partea utilizatorilor, mai ales după ce mențiunea despre „persoanele importante” a fost ulterior eliminată din anunț.

Un exemplu de început al unui anunț de închiriere sună așa:

„Ajutăm o prietenă care oferă prima închiriere a unui apartament cu 2 camere, decomandat (55 m2), situat la etajul 4 din 9, dotat cu balcon închis. Toate camerele (inclusiv balconul) sunt dotate cu geamuri termopane și sunt proaspăt renovate și amenajate, inclusiv dotarea cu parchet laminat. Vederea din balcon este cea a unei grădini frumos amenajată, care oferă un spectacol de miresme datorită copacilor de tei, care asigură o atmosferă răcoroasă pentru apartament pe timpul verii”, e prima parte a anunțului.

Proprietarul apartamentului oferă detalii despre locație, dotările locuinței și alte detalii pentru următorii chiriași, în continuarea anunțului:

„Apartamentul este situat în Aleea Dorohoi nr.6, sect.4 (foarte aproape de supermarketul Lidl, dar și Kaufland ) fiind aproape de piața Covasna și estimativ la minim 10 min cu mașina 313 față de stația de metrou Sudului. Mobilierul este parțial nou în sufragerie, dormitor și în bucătărie. Baia este proaspăt amenajată cu gresie, faianță, cadă, un vas WC modern, mașină de spălat nouă, inclusiv dulap nou. Bucătăria este prevăzută cu mobilier nou și aragaz pe gaz, frigider-combină, aspirator, set mătură-făraș, coș gunoi etc”, mai scrie autoarea postării.

În același anunț, proprietarul menționează faptul că apartamentul nu se poate închiria celor care au animale sau persoanelor din străinătate:

„Închirierea se face în baza unui contract înregistrat la ANAF de min 1 an ( din păcate fără cetățeni străini și animale de companie, datorită unor experiențe neplăcute). La dat semnării contractului se achită 1 chirie și 1 garanție (preț negociabil EUR 420 la vizionare). Blocul este curat, cu vecini civilizați și liniște, dar și bine întreținut, prevăzut cu camere de filmat la întrare/ieșire. Căutăm persoane serioase, așa cum noi oferim respect și seriozitate. Pentru cei interesați așteptăm mesajele dumneavoastră”, a mai scris ea.

chirie
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacțiile negative au apărut imediat

Acest anunț a stârnit foarte multe reacții negative pe grupul de Facebook, unde a fost postat. Oamenii au fost foarte nemulțumiți de prețul apartamentului:

„Doamnă, la acest preț trebuia să existe centrală, fără să spun că mușamaua din bucătărie, aragazul nu prea au ce cauta la 420 de euro. Nici măcar nu sunt ironică, mai aruncați un ochi pe închirieri”, a fost primul mesaj.

Proprietara a răspuns dur la mesajul din anunțul său: Închirierea nu stă într-o mușama din bucătărie

„Închirierea nu stă într-o mușama din bucătărie. Aragazul este nou, la fel și combina. Din păcate vor fi comentarii de la persoane cârcotașe care nu-și dau seama de investiția în amenajare, de la faianță, gresie termopane, parchet laminat, mobilier, țevi și instalații noi, să fie curat, să respecți chiriașul și să oferi un mediu ambiant în care să se simtă ca acasă, așa cum ne-ar place și nouă, în calitate de proprietari. Va recomand să comentați la vizionare, din respect de sine, față de grup și față de proprietari. O seară binecuvântată!”, i-a răspuns autoarea postării inițiale.

În replică, persoana care a scris mesajul a transmis că:

„Aveți dreptate. Puteți cere și 500, dacă tot aveți țevi și mătură cu făraș”, a venit replica.

Alte mesaje de la acest anunț de închiriere sunt:

„Este o zonă ieftină, nu merită”, a intervenit cineva. „Doamnă, în “dormitor”, e pusă o canapea la mișto unde nu încap 2 oameni 100%, dar suntem noi cârcotași”, a completat altul.

„Fără supărare, mai mult de 320 nu merită. Canci tv, canci aer, în sufragerie ai un fotoliu și 3 scaune. În dormitor canapea etc. Nu vă critic, ci doar vă dau un sfat. Dacă vrea să-l închirieze (preferabil rapid) să mai scadă vreo sută. Așa o descriere înflorită cu miresme, cu tei, cu faptul că îmi oferi coș de gunoi și matură mă face să râd”, a scris alt internaut.

„Cred că este greșită estimarea “la 5 min de stația de metrou Sudului” dacă va referiți la stația Piață Sudului sunt cam 20 min cu autobuzul 216 și aprox 36 de min pe jos. Stau în zona metroului mai exact lângă Mall Sun Plaza și eu fac 5 min până la metrou, dar conform adresei scrise mai sus este greșit să ziceți că sunt 5 minute până la Sudului. Sora mea a văzut anunțul și era încântată că e aproape de metrou, asta pentru că nu știe orașul, dar bine că m-a întrebat…”, a punctat un internaut.

Și alte persoane au confirmat acest aspect cu distanța până la metrou:

„Și mai adăugăm timpul până la stație plus cât aștepți autobuzul se ajunge lejer la 30 de minute”, a adăugat cineva. „Nu sunt 5 minute. Sunt născută și am stat 30 de ani în blocurile de lângă școală. Nu au fost niciodată 5 minute până la Piața Sudului”, a venit altă completare.

metrou, Metrorex
SURSĂ FOTO: Facebook

„Bine că are set de mătură și făraș, că altfel cine știe ce se face viitorul chiriaș”, a comentat cineva.

Ironii la adresa proprietarei

Alte persoane s-au luat de proprietara anunțului:

 „Oare e așa greu să fii onest și serios cu viitorii chiriași? Să le oferi detaliile corecte și un minim de confort, cum ar fi un pat cu saltea, nu o canapea care se extinde (cel puțin la banii ăștia pe care îi cereți) un AC pentru că Bucureștiul fierbe vara, o centrală pentru că nu vreau să mă bazez pe vecinii mei super importanți că-mi asigură căldură, dar în schimb cereți respect și seriozitate.

Atunci când caut să mă mut primele aspecte pe care le caut sunt acestea nu gresia și dulapurile moderne sau matura și fărașul care le iau din Jumbo cu 20 lei. Vorbesc din postura unui om care caută să se mute și a obosit să dea numai de anunțuri pompoase, dar care oferă jumătate din ce promit. Nu vreau să arunc cu răutate spre dumneavoastră, ci cu mai multă atenție în a fi oameni unii cu alții să oferim ceea ce așteptăm! Cu toții așteptăm respect și seriozitate, dar trebuie să dăm și noi dovadă de asta ca să-l primim la rândul nostru”, a explicat o doamnă.

Proprietara a scris în anunțul inițial, pe care l-a editat ulterior că în blocul în care închiriază apartamentul locuiesc persoane importante, iar cu acest fapt, mai multe reacții negative și ironice au pornit:

„Prețul e pentru „funcțiile alea importante” din bloc?”, a fost o primă ironie.

„Stimată doamnă, mai am o curiozitate: în toate anunțurile pe care le puneți dvs stau „persoane importante care lucrează în primărie și imp”? Ăștia trimit căldură doar la funcții sau cum?”, a continuat altul.

„Persoanele importante” i-au intrigat și pe alții. „Am o întrebare totuși… dacă mor persoanele alea importante care stau în bloc ne luăm la revedere de la apa caldă?”, a întrebat cineva.

„Cât de importante pot să fie persoanele alea? Stau în Berceni, totuși”, s-a întrebat un internaut. „Berceni e noul Cotroceni”, a răspuns altul în glumă.

„Nu pot să cred că „persoane cu funcții importante” în bloc a ajuns să fie pitch de inchiriere”, a fost altă replică.