Crește prețul gigacaloriei la iarnă în Capitală?
Prețul gigacaloriei în București ar putea crește. Consiliul General al Municipiului București va decide dacă această majorare va fi aprobată, în contextul în care bucureștenii plătesc acum doar o treime din costurile de distribuție, transport și pierderi, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-un interviu la Europa FM.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat la Europa FM că bugetul Primăriei București este în prezent unul de subzistență, din care jumătate, adică trei miliarde de lei, este alocată subvențiilor pentru termoficare și transportul în comun.
Nicușor Dan a precizat că bucureștenii acoperă direct doar o treime din prețul gigacaloriei și că noul Consiliu General va discuta despre o posibilă majorare a prețului căldurii pentru populație.
„Nu sunt deloc mulțumit. Dar în acest moment, gigacaloria costă cam 1.000 lei, adică producție și transport, plus toate pierderile, și bucureștenii plătesc 330 lei. Deci e un raport unu la doi între cât plătesc bucureștenii și cât plătește primăria. Evident că noi plătim tot din taxele și impozitele bucureștenilor.
E o decizie (mărirea costului gigacaloriei – n.red.) pe care o s-o ia Consiliul General nou, cel care va fi învestit peste o săptămână. O să avem o discuție pe tema aceasta, da”, a spus Nicușor Dan.
Întrebat de ce subvenția este atât de mare în București, Nicușor Dan a explicat că sunt în continuare foarte multe apartamente parte a sistemului centralizat.
„Sunt 550.000 de apartamente care sunt branșate. Cred că cei care s-au debranșat sunt de ordinul 20-30-40.000.
Și ar fi o adevărată catastrofă ca fenomenul de debranșare să fie foarte mare și, în felul ăsta, sistemul să fie și mai ineficient”, a indicat edilul.
Prețul gigacaloriei în București
Costul real al gigacaloriei este de aproximativ 1000 de lei, din care o treime este plătită direct de bucureșteni, iar două treimi sunt acoperite de Primărie, tot din banii bucureștenilor, proveniți din taxe și impozite. La nivel național, prețul suportat de consumatori variază între 250 și 600 de lei. Până în anii 2021-2022, bucureștenii achitau 120 de lei pe gigacalorie, sumă majorată treptat la 330 de lei.
Decizia de a nu aplica o creștere mai mare a fost influențată de starea insuficient de bună a sistemului. Odată cu îmbunătățirea acestuia, o ușoară creștere a contribuției directe a bucureștenilor ar putea deveni rezonabilă, potrivit Primăriei Capitalei.