Românii sunt din ce în ce mai speriați că vacanțele lor ar putea fi compromise din cauza valului șase de infectări cu noul coronavirus. Aceștia analizează deja ce variante au dacă se impun din nou restricții sau analizează ce pot face în cazul în care se îmbolnăvesc de temutul virus.
Panică maximă după ce valul 6 al pandemiei de COVID 19 începe să se simtă din ce în ce mai tare. Românii se tem că virusul le va afecta concediile mult așteptate. Din cauza numărul infectărilor care a crescut alarmant, mai toată lumea se uită îngrijorată să nu își piardă vacanțele.
În cele mai multe țări nu există reguli sau restricții de circulație. Italia, Spania, Grecia, Turcia sau Bulgaria nu mai cere un certificat COVID 19, așa cum se întâmpla în trecut. Cu toate acestea, infectările cresc de la o zi la alta, iar românii stau cu teama în suflet că vor fi nevoiți să își anuleze pe ultima sută de metri planul de concediu.
Nici asociațiile de turism nu exclud nici ele ipoteza de a apărea noi restricții în mai multe țări din Europa, în destinațiile preferate de români.
Părerea medicilor despre noul val de COVID
În acest moment, însă, Direcția de Sănătate Publică a cerut unităților medicale să suplimenteze paturile pentru cei infectați cu virusul COVID. Se așteaptă ca Ministerul Sănătății să facă, mâine, o nouă conferință de presă.
Medicul infecționist Carment Dorobăț, a spus că nu este preconizat să avem un număr mare de cazuri grave. Medicul infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a comentat, într-o intervenție la Antena 3, situația în care ne aflăm.
„Este, într-adevăr, o perioadă în care numărul de cazuri crește și va crește, pentru că suntem și în vacanță, pentru că avem o mobilitate deosebită și este normal să ne bucurăm de aceste zile de vară. În spitale s-au luat astfel de măsuri pentru ca toate secțiile să poată să primească pacienți, indiferent de ce boală suferă”, a spus cunoscutul doctor.
Vor fi 10 mii de cazuri de coronavirus în luna august
Ea a susținut că românii ar trebui să se ferească de aglomerație, la modul că să pună o mască dacă se găsesc în locuri aglomerate, cum sunt aeroporturile, cum sunt avioanele, cum sunt mall-urile și în felul acesta se vor păzi pentru perioada care urmează.
„Numărul cazurilor grave este mic, incidența lor este mult mai mică decât în valul trecut, care a fost determinat de Delta și ulterior de Delta cu Omicron și în felul acesta nu ne așteptăm să avem un număr mare de cazuri grave. Ne așteptăm ca centrele de evaluare, care deja lucrează, să facă față formelor ușoare și medii, astfel încât să poată să primească tratamentul pacienții, dar să fie urmăriți de către medicii de familie, iar în spital să ajungă într-adevăr formele medic cu potențial de agravare”, a spus Carmen Dorobăț, medic infecționist.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că vârful acestui nou val va fi atins în luna august, cu 10 mii de cazuri pe zi. Ministerul Sănătății a recomandat ca măsura de prevenție masca, care ar trebui să fie purtată în microbuze, în autobuze, în tramvaie, în metrou, în tren şi chiar în avion.