Avertisment pentru românii care merg în Grecia. Situația e aproape critică: O mare dezamăgire…

grecia

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu sezonul turistic în plină desfășurare, Grecia se pregătește să primească un număr record de vizitatori în ciuda îngrijorărilor generate de o nouă criză meteorologică pe insulele sale.

Grecia: A fost secetă mare în Marea Mediterană, rezervoarele de apă de suprafață sunt goale

Grecia se pregătește intens pentru vârful de sezon turistic din acest an, în ciuda îngrijorărilor legate de o nouă criză meteorologică care afectează insulele grecești.

În ultimele luni, mare parte din Grecia nu a avut aproape deloc sau chiar deloc ploaie. Acum, când insulele se pregătesc să primească turiști în sezonul de vârf, crește presiunea asupra aprovizionării cu apă.

Autoritățile spun că gestionarea situației a fost extrem de dificilă în acest an, situându-se printre cele mai complicate din ultimii ani, conform The Independent.

Rezervorul principal de apă de pe insula Naxos s-a uscat complet, fiind acum utilizat doar pentru țestoasele ce pot supraviețui în apă mâloasă. În aval, apele marine au pătruns în puțurile de irigare goale, afectând recolta de cartofi.

Pe insula Karpathos, au fost impuse restricții privind schimbarea apei din piscine, iar pe Thasos se caută soluții pentru desalinizarea apei de mare pentru consum uman.

Primarul insulei Naxos, Dimitris Lianos, a declarat că a fost o perioadă de secetă severă în Marea Mediterană și în special pe insula Naxos, unde rezervoarele de apă de suprafață sunt complet goale.

„A fost secetă mare în Marea Mediterană și, în special în Naxos, rezervoarele de apă de suprafață sunt goale”, a spus primarul insulei, Dimitris Lianos.

Milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de plajă, apă și siturile antice.

Cel puțin șase turiști, printre care și prezentatorul britanic Michael Mosley, au murit luna trecută

Impactul schimbărilor climatice, cum ar fi temperaturile mai ridicate, precipitațiile scăzute și incendiile de vegetație, amenință motorul economic al țării. Anul acesta, îngrijorările privind viitorul turismului au crescut semnificativ.

După cea mai caldă iarnă înregistrată, incendiile au izbucnit prematur, unele în zone unde ar fi trebuit să fie zăpadă.

Cel puțin șase turiști, printre care și prezentatorul britanic Michael Mosley, au murit luna trecută în timpul primului val de căldură care a lovit țara.

Experții în climă avertizează că ce este mai grav abia urmează. Andrea Toreti, coordonatorul Observatorului european și global pentru secetă din cadrul Serviciului de management al urgențelor Copernicus, a explicat că odată ce consecințele secetei devin vizibile, este deja prea târziu pentru a interveni.

„Trebuie să luăm măsuri de prevenire și pregătire, pentru că e prea târziu să facem ceva când situația s-a instalat”, a spus Toreti.

În Naxos, o insulă muntoasă din Marea Egee cu 20.000 de locuitori, lipsa de apă este acută, mai ales într-o regiune cunoscută pentru ariditate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Chiar și cu zeci de mii de turiști care vizitează zilnic în timpul verii, cele două rezervoare ale insulei sunt acum la doar o treime din capacitatea lor de anul trecut, având doar 220.000 de metri cubi de apă disponibilă pentru utilități. Această cantitate este echivalentă cu câteva zeci de piscine olimpice.

Autoritățile au răspuns prin instalarea a trei unități portabile de desalinizare, care vor transforma apa de mare în apă potabilă, pentru a acoperi nevoile de apă ale locuințelor, hotelurilor și piscinelor.

Nu am reușit să anticipăm că schimbările climatice vor bate și la ușa noastră, spune grecii

Primarul Lianos a menționat că aceste măsuri sunt necesare pentru a compensa deficitul de apă.

Cu toate acestea, fermierii nu au acces la această apă tratată și sunt nevoiți să se bazeze pe puțurile contaminate cu apă sărată atunci când nivelul acestora scade suficient pentru a permite infiltrarea.

Stelios Vathrakokoilis, cultivatorul faimoșilor cartofi din Naxos, a văzut recoltele sale scăzând la jumătate din cauza apei sărate folosite pentru irigație.

El a exprimat o mare dezamăgire că oamenii nu au reușit să anticipeze impactul schimbărilor climatice asupra insulei.

„Este o mare dezamăgire pentru că noi, oamenii, nu am reușit să anticipăm că schimbările climatice vor bate și la ușa noastră”, a spus Stelios Vathrakokoilis.

În Marea Mediterană, inclusiv în Spania și Italia, se caută soluții pentru menținerea rezervelor de apă prin desalinizare, dar criza de echipamente în această vară a creat dificultăți. Producătorul grec Sychem nu a putut satisface cererea de componente, iar unitățile noi ar putea fi disponibile abia după septembrie.