Marea Neagră este din ce în ce în ce mai caldă. Vom avea iar furtuni cu valuri de 12 metri sau chiar mai mult?

Pericol în Marea Neagră! La începutul lunii august, temperatura acesteia a atins 29,5 grade Celsius, o valoare care nu a mai fost înregistrată de peste două decenii.

Un fenomen similar a avut loc și în Marea Mediterană, unde temperaturile apelor au atins valori extrem de ridicate. Având în vedere că ecosistemul Mediteranei este interconectat cu cel al Mării Negre, dezechilibrul din acest sistem ar putea duce la apariția unor tipuri noi de furtuni, nemaivăzute anterior în regiunea noastră.

Specialiștii afirmă că, în ultimele luni, curenții care provin dinspre Bosfor și Dardanele au reușit să crească temperatura cu 2-3 grade.

„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează in sudul Mării Negre și ajung în tara noastră prin Dobrogea si se manifesta prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, a declarat climatologul Alex Trandafir pentru stirileprotv.ro.

Prima furtună de acest tip a fost înregistrată în județul Constanța, în noiembrie a anului trecut. Atunci, marea a generat valuri de 12 metri, iar vântul a bătut cu o viteză de peste 140 de kilometri pe oră.

„Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagra cu nave aruncate pe uscat”, a declarat biologul marin Adrian Bâlbă.

plajă_litoral România_Marea Neagră
SURSA FOTO: Dreamstime

Specialiștii de la NASA raportează că, în ultimii 50 de ani, încălzirea mărilor și oceanelor a crescut exponențial, o tendință fără precedent în istoria omenirii.

Pe termen lung, această încălzire ar putea provoca schimbări semnificative în ecosistem, însă pentru pescarii români, există un avantaj: mulți pești din Marea Mediterană au început să migreze în apele noastre.

Încălzirea globală schimbă curenții oceanici din Atlantic

În altă ordine de idei, amintim că încălzirea globală afectează curenții oceanici din Atlantic, iar un sistem climatic imens, care influențează vremea, pare să se îndrepte inevitabil spre colaps.

Circulația Meridiană de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) este un sistem complex care include atât curenți de suprafață, cât și curenți de adâncime. Acest sistem transportă apă caldă din tropice spre nord în Atlanticul de Nord.

Cercetătorii avertizează acum că AMOC ar putea ajunge la un colaps total între 2025 și 2095. Acest colaps ar putea duce la scăderea temperaturilor, deteriorarea ecosistemelor oceanice și intensificarea furtunilor la nivel global. Conform site-ului MotherJones, AMOC funcționează practic ca o bandă rulantă care conectează patru dintre cele cinci oceane ale planetei. Mai multe puteți citi aici.