Necunoscută de mulți turiști, „coperto” poate părea o înșelătorie, dar lucrurile nu stau așa. Această taxă vă poate îmbunătăți experiența culinară și poate ajuta să evitați orice surprize. Spre deosebire de bacșiș, care este o recompensă pentru un serviciu bun și este lăsat la latitudinea clientului, coperto este o taxă fixă pe care mesenii trebuie să o plătească 100%, indiferent de calitatea serviciului, scrie Explore.
Coperto taxat de persoană, nu de masă, astfel încât fiecare membru al grupului va avea această taxă adăugată în partea sa din factură.
Suma poate varia în funcție de regiune, de tipul de restaurant și chiar de oraș
Suma poate varia în funcție de regiune, de tipul de restaurant și chiar de orașul în care vă aflați. În unele locuri, coperto poate fi de până la unu sau doi euro de persoană, în timp ce în zonele cu turism excesiv, sau unități de lux, ar putea fi de până la cinci euro sau mai mult. Este bine să verificați meniul înainte de a comanda, deoarece multe restaurante afișează acolo taxa respectivă per persoană.
Istoria coperto
Coperto nu este un concept nou în Italia. De fapt, are rădăcini istorice profunde care datează încă din Evul Mediu. Pe vremuri, călătorii își aduceau adesea propria mâncare pentru a mânca în hanuri și cumpărau doar băuturi, așa că hangițele percepeau fiecărui oaspete o taxă coperto pentru utilizarea meselor, scaunelor, farfuriilor și tacâmurilor.
Deși vremurile s-au schimbat și călătorii au încetat să-și aducă mâncarea sau băutura, practica a rămas.
Astăzi, coperto acoperă cam aceleași lucruri: utilizarea mesei, lenjeria de pat, tacâmuri, serviciile ospătarului, curățenie și…. pâine.
Și acel coș de pâine pe care îl primiți imediat ce vă așezați la masă – o ofertă de ospitalitate italiană tradițională – face deseori parte din coperto. Într-un fel, coperto poate fi privit pur și simplu ca o mică taxă pentru facilitățile generale și experiența culinară de la restaurant. Este important să rețineți că merge direct la restaurant, nu la chelner.
Diferența dintre coperto și alte taxe
Este important să faceți diferența între coperto și o altă taxă comună pe care o puteți avea pe nota de plată: „servizio”. În timp ce coperto este o taxă de acoperire, servizio este o taxă de serviciu pe care unele restaurante o adaugă la factură, variind de la 10% la 20% din total.
Serviciul este asemănător cu un bacșiș italian și este adesea inclus în factura pentru grupuri mai mari, deși unele restaurante îl aplică tuturor facturilor. Coperto este aproape omniprezent, în timp ce servizio nu este la fel.
Cum să gestionați coperto
Coperto este absolut legal – atât localnicii, cât și turiștii trebuie să plătească. S-ar putea să vă întrebați, cum rămâne cu bacșișurile și salariile. Spre deosebire de alte țări, chelnerii câștigă un salariu care este independent de bacșișuri. În plus, a fi ospătar în Italia este o carieră – nu un job cu jumătate de normă, doar pentru a plăti facturile. În ceea ce privește bacșișurile, acestea sunt întotdeauna binevenite, dar sunt obișnuite în Italia doar pentru servicii de top în unități de lux, de obicei de 10% până la 15%.
Deși taxa coperto este larg răspândită în Italia, aceasta variază în funcție de locul în care vă aflați. În regiuni precum Toscana, Lombardia și Veneto, coperto este menționat explicit în meniu.
În orașele turistice mari, cum ar fi Roma, Florența și Veneția, coperto este mai mare, mai ales în restaurantele din apropierea atracțiilor majore. Cu toate acestea, în zone precum Lazio, s-au făcut eforturi pentru a reglementa sau elimina coperto.
În cazul în care călătoriți cu un buget redus, luați masa în localuri mai puțin exclusiviste sau alegeți locuri în care coperto este mai mică.
De asemenea, este important să ne amintim că coperto nu este un indiciu al calității restaurantului. Unele dintre cele mai autentice mâncăruri din Italia pot fi savurate în trattorie sau osterias, unde coperto este modest, dar mâncarea este excepțională.