Atenție, iubitori de cozonac! Cozonacul cald poate dăuna sănătății

Avertisment pentru iubitorii de cozonac! Cozonacul, vedeta sărbătorilor de iarnă, este nelipsit de pe mesele românilor, fiind un simbol al tradiției strămoșești. Fie că e cu nucă, cacao sau stafide, cozonacul de casă este apreciat pentru gustul său autentic și textura bogată.

Totuși, înainte de a te lăsa pradă tentației unui cozonac aburind, proaspăt scos din cuptor, medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: nu este deloc recomandat să mănânci cozonac fierbinte!

Motivul principal? Drojdia din aluat continuă să fermenteze și, consumat imediat, cozonacul poate provoca balonare, arsuri stomacale și disconfort digestiv. Dr. Bilic îți recomandă să aștepți cel puțin 24 de ore după ce cozonacul a fost scos din cuptor pentru ca drojdiile să-și termine fermentația și să nu îți cauzeze probleme la stomac.

„Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Așteptați până a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri.

Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă – coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul.

Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, avertizează ea.

cozonac
SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, nutriționistul subliniază importanța coacerii corecte, într-un cuptor performant, care să coacă aluatul lent și uniform. În plus, un alt pericol vine din partea umpluturii.

„Nucile și zahărul pot dubla valoarea energetică a cozonacului”, atrage atenția medicul nutriționist.

Cozonacul, o „bombă calorică”

Un cozonac bine pregătit poate deveni un adevărat „bombă calorică”, în special dacă conține o cantitate mare de zahăr și ulei, care poate afecta procesul de dospire.

„Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, a transmis medicul.

Așadar, dacă vrei să te bucuri de gustul autentic al cozonacului fără riscuri pentru sănătatea ta, respectă recomandările specialistului și ai răbdare până a doua zi!

Şi pentru că tot vorbeam despre panettone, InfoCons a realizat recent un studiu din care reiese că un astfel de preparat cumpărat din comerț poate conține până la 7 aditivi alimentari și cu 21,6% mai mult zahăr per 100 de grame decât cantitatea recomandată de OMS pentru o zi întreagă. Iată aici mai multe detalii.