Avertisment pentru românii cu centrale termice. Cum se setează corect temperatura noaptea

centrala termica

SURSA FOTO: Dreamstime

Sfat esențial pentru românii cu centrală termică. Mulți se întreabă care este, de fapt, temperatura optimă în casă. Medicul Răzvan Lungu spune ce trebuie să facem pentru a beneficia de un somn odihnitor.

Sfat esențial pentru românii cu centrală termică. Expunerea la căldură sau frig pe timpul nopții poate determina o persoană să se trezească de mai multe ori. Acest lucru afectează mult calitatea somnului și ne poate face să ne simțim obosiți în timpul zilei.

Toți românii cu centrală termică trebuie să știe

În acest context, experții recomandă o setare a căldurii pe timp de noapte între 18 și 20 de grade Celsius. Medicul Pneumolog Răzvan Lungu, atestat în Somnologie, a oferit mai multe explicații.

Potrivit specialiștilor, temperatura ambientală joacă un rol esențial în calitatea somnului. Organismul nostru este sensibil la variațiile de temperatură, iar când acestea sunt prea ridicate sau prea scăzute pot apărea efecte negative. Câteva exemplu sunt:

  • oboseala fizică și psihică;
  • confuzia;
  • modificări ale tensiunii arteriale.

Pe lângă aceste efecte, fluctuațiile de temperatură influențează capacitatea noastră de concentrare. Corpul uman își reglează temperatura în funcție de ritmul circadian, adică ciclul biologic de aproximativ 24 de ore.

Acesta ajută organismul să își reducă temperatura seara, pregătindu-l pentru somn. De aceea, pentru un somn de calitate, este recomandat ca temperatura ambientală să fie adaptată perioadei de odihnă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, între 18 și 20 de grade Celsius

Medicul pneumolog Răzvan Lungu spune că se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, între 18 și 20 de grade Celsius, pentru un somn de calitate.

Totuși, este important să reținem că temperatura optimă de somn poate varia de la o persoană la alta, în funcție de preferințele individuale.

Unii oameni se simt confortabil la o temperatură de 19 grade, în timp ce alții preferă un ambient mai cald, în jur de 23-24 de grade.

„Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura confortabilă pentru somn este diferită de la o persoană la alta. Sunt persoane care pot dormi cu o setare a căldurii pe timpul nopții chiar și la 19 grade Celsius, dar și alte persoane care preferă peste 23-24 de grade Celsius.

Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu se depășească 24 de grade C și să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta”, a declarat Răzvan Lungu pentru Digi24.

Două sfaturi esențiale pentru un mediu de somn ideal sunt următoarele:

  • Reglați temperatura în dormitor la un nivel optim pentru somn, dar evitați depășirea a 24 de grade Celsius;
  • Distribuția uniformă a căldurii în locuință este esențială, pentru a evita disconfortul generat de variațiile de temperatură între încăperi.